ОбществоРегионални

Проблемите с водата зазвучаха на нов глас

Самоков 365

Старите проблеми с водата в Самоковско зазвучаха на нов глас. В края на миналата година цената от 1,55 лева за кубик набъбна почти двойно – до 2,59 лева. От месец януари тя е вече 2.64 лв.м3. Увеличението вече е атакувано по съдебен ред от областния управител на София област Илиан Тодоров. Имаше и протести, но за момента без резултат. На този фон много от самоковските села са без вода в летните месеци. Високите етажи на жилищните блокове също страдат от безводие. Парадокс от 21-ви век.

В интервю хидроинженерът Любослав Симитчийски обяснява, че водоснабдяването на Самоков се осъществява на 30% от каптажа “Пукната скала”. По думите му, дебитът от това водохващане е около 180-200 литра в секунда и би могъл да удовлетвори нуждите на цял Самоков. Довеждащият водопровод обаче е в лошо експлоатационно състояние и се нуждае от реконструкция. По него до града достигат не повече от 40-50 литра в секунда. Съществува и друг източник с не малък дебит от водохващане на река Бистрица до Мусаленска пътека, който обаче е изключен от снабдителната мрежа.

Според експерта, изграждането на 5 км. трасе от Пукната скала ще гарантира не само възобновяване на инвестицията в кратки срокове, предвид липсата на плащания към Софийска вода, но и сигурност и независимост на водоподаването на Самоков. В своя бизнес план обаче ВиК София област твърдят, че най-голям проблем в момента е водопровода от водохващане ”Пукната скала”, защото е с яйцеобразен профил, бетонов и съединителната фуга е компрометирана. Съоръжението било запушено с наноси и затова провеждало много малко водно количество. Подмяната му била непосилна инвестиция за дружеството.

„Ние сме аварийно дружество”, заяви управителят на „ВиК-София област” – инж. Никола Нитов по време на първия протест през декември. Само, че понякога и отстраняването на повредите се оказва доста сложна задача и отнема време. Няма как да не споменем, че Общината осигурява голяма част от необходимите материали. Къде обаче отиват парите, които всички плащаме като абонати. Разследване внася яснота относно разходването на средствата. Разковничето е в обществените поръчки, възлагани от предприятието. Липсата на каквато и да е отчетност засилва усещането, че вероятно по този начин се източват пари от дружеството. Като пример се посочва фирма “СИНДИ МДР – 11″ ЕООД, натоварена да почисти застоелите утайки от съоръжения на Пречиствателни станции за отпадъчни води, във връзка с изпълнение предписанията на РИОСВ София, с оглед постигане на нормален технологичен режим на работата на ПСОВ. Сумата е 608 722.40 без ДДС. Забелязват се редица несъответствия, включително и дублиране на дейности: ръчно натоварване на активна утайка, дублирано с ръчно натоварване в кофата на багер и вертикално прехвърляне и изнасяне извън силоз. За отбелязване е, че това не е единствената обществена поръчка, спечелена от въпросната фирма.

Така докато някои трупат дивиденти, други остават на сухо. Извънредната ситуация около разпространението на корона вируса изтласква на заден план проблемите с водата, но не задълго и завинаги. Търпението е от страна на хората е на изчерпване. Очакват се резултати около внесените официално искания. На първо място преразглеждане цената на водата, заложена в бизнес плана на „ВиК” ЕООД и одобрена от КЕВР. Все по-реалистични изглеждат настояванията за излизането на Самоков от ВиК асоциацията и създаване на Общинско ВиК дружество. По отношение сигурността на ВиК съоръженията отворен остава и въпросът със стената на язовир Бели Искър. Продължаваме да следим развръзката, която вероятно ще бъде поотложена във времето.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close