Любопитно

Природата и човешкият талант – една красива симбиоза

KrumАнелия Балабанова

Предизвикателството да направиш скулптура от „А до Я“ само с резачка не е за всеки. На пръсти в България се броят хората, които го умеят. Умели майстори на дървени фигури има в „Меката” на боба – Смилян, Ловеч и Овчарци /Дупнишко/. И Самоков се нарежда сред местата, предлагащи уникални изработки, благодарение на Крум Велев.  „В България сме около 4-5 човека. Поне тези, които аз познавам. Но никой не се бърка в работата на другия. Всеки си има собствен стил и почерк – единият прави пластики, другият хора” – разказва самоукият творец.

 

Който може, си го може

Дълго време Крум Велев се занимава с фина дърворезба и почти нищо не му се опира. С длето и сръчните си ръце той прави ракли, рамки за гоблени и какво ли още не. Така, докато един ден решава, че скулптурите могат да се създават и с моторни триони. „Виждал съм на клипове американци и канадци какво правят и реших, че не е проблем да го направя и аз. Започнах с резачките, а за довършителните неща използвам по-фини инструменти. В интерес на истината изработката на фигурите е много занимателна, а самите продукти много търсени – като украса, като декорация било за дворовете или вкъщи” – споделя  Крум.  И сякаш като потвърждение, че в живота няма нищо случайно, той не пропуска да спомене, че като малък много е обичал да рисува. На по-късен етап дълго време се занимавал с резачки – бил е секач. Всички тези дейности намират своята проекция в изработването на дървени фигури – събирателен образ на придобитите знания, умения, техника и сръчност.

Човешкото за око е ненаситно за красотата

Представете си само дървена мечка гризли или кон в реален размер. Подобни творения са ежедневие за Крум Велев. Произведенията са уникални, доста обемисти и мащабни в сравнение с фината дърворезба и определено хващат окото на човека. Майсторът дава пример с негова изработка на Боровец, висока над 5.50, която се вижда от пътя. Пътниците от преминаващите автобуси спират специално, за да я разгледат. „Интересно е. Някой път ти дават темата, друг път импровизираш” – разсъждава самоковският творец. Освен  художествена стойност, заниманието има и чисто практическа страна. Крум Велев споделя, че човек спокойно може да се издържа от дървени скулптури. Ясно е, че само определени хора биха си позволили чисто финансово да закупят подобни ръчно изработени изделия. „Позволяват си го по-заможните хора. От друга страна поръчките стават бързо, защото не се изисква толкова време и чак такава детайлна прецизност, както при фината дърворезба” – коментира той и изтъква този факт като една от причините да се преориентира към оформяне на дървени фигури с резачка. Това обаче е само едната страна на монетата. Трябва да си достатъчно добър, за да те търсят клиентите. На този етап българите са масовите потребители, тъй като чужденците биха срещнали доста трудности при пренасянето и транспортирането на евентуалната покупка. И затова обаче си има чалъм. При поръчки извън страната се действа на място. „В Канада ме викаха, в Чикаго. Имам пейки в Холандия, в Сърбия, на много места. Пейките и масите също са много търсени”. Споменавайки това, в съзнанието му изплуват спомените за първото изработено нещо – един орел, който каца. И още докато го правел, покрай него минал един софиянец и попитал колко ще му струва. По принцип от дървото може да се направи всичко. Най-търсени обаче са животните, особено мечоците и рибите, а техни най-верни фенове и почитатели са децата. В определени моменти малчуганите се проявяват като изключително яростни критици При тях няма скрито-покрито и ако нещо не им допадне, става ясно на момента. „Като дойдат при теб, искат това и това. После защо така си го направил. Видят ли мечка, направо се залепват за нея” – обяснява Крум, а проявеното любопитство няма как да не го радва.

От всяко дърво фигура става

За разлика от много сфери, където дървесината намира приложение и се използват само висококачествените видове, при изработването на дървени скулптури може да се използва всяко едно дърво. Колкото по-криво, толкова по-добре. Тогава се раждат най-причудливите форми и оригинални хрумвания. Водещият принцип е, че дървото само ти казва какво да сътвориш. Във всяка една изработка се влага нещо собствено, което я прави оригинална. И да се старае човек да направи две еднакви неща не може, защото материалът сам по себе си задава главните насоки на работа. Така стремежът към красивото придобива нови измерения, а дърветата получават втори шанс за живот и възможност да даряват още много радост.

Изкуството – начин да изразиш себе си

Човек трудно би се разделил с нещо, което е създал с много с много любов и старание. Сякаш имаш чувството, че някой изтръгва частица от сърцето ти. И при Крум е било така в началото. С времето неприятното чувство отшумява и отстъпва място на радостта от това, че ще направиш щастлив някой друг. Стига той да го хареса. „Всеки си има предпочитания” – коментира  майсторът. „Много често са ми задавали въпроса – хора правиш ли? И хора могат да се направят. Даже са опитвали да ме агитират да направя точно човека пред мене. По принцип обаче избягвам да правя хора. Човешките черти са много трудни и никога не могат да бъдат пресъздадени точно.  На снимка се гледа, пък не се хареса, камо ли от дърво. Всеки ще си каже, ама аз не изглеждам така, аз съм по-слаб или аз съм по-красив. Докато животното, както и да го направиш, то си е такова” – добавя още той.  И макар да има влечение към рисуването, не прибягва към него, а по-скоро си представя визуално това, което трябва да създаде и неговото пространствено разположение. Признава, че от време на време се налага да погледне някоя снимка. Например при изработката на един тюлен е трябвало задължително да се „допита” до интернет какви са пропорциите.

Като всяка съществена дейност и изработването на дървени фигури крие смисъл и поучителна част. За отправените послания и мисията да оставиш следа след себе си е ясно. Опазването и грижата за природата е друг съществен момент. „Хората трябва да знаят, че тия резачки не са само за дърва и че с тях могат да се правят доста неща” – категоричен е опитният специалист. За да могат повече хора да ги видят и насладят, той подарява и поставя свои творби на обществено достъпни места. Едно от тях е Брезанското /влашкото чешме/.

Лято е. Все още имате възможност да развихрите въображението си с изящни и оригинални идеи за дома и градината. Ако не можете да си ги направите сами и прецените  какво точно би се вписало в интериора, доверете се на Крум Велев. Той има готови решения за всяка ситуация, а изработените от него дървени скулптури са в състояние да задоволят и най-претенциозния вкус.

 

 

 

 

Related Articles

One Comment

  1. Крум Велев притежава уникалния талант, когато гледа да вижда в обем бъдещата си творба, нещо непостижимо за мнозина. Обикновено скулптурата се рисува в разни ракурси, обмисля се дълго, прави се от глина, която позволява корекции. После се снемат калъпи, отлива се пластиката от гипс, който също позволява корекции и едва тогава творбата се изпълнява от траен материал – камък, дърво, бронз. Всички тези етапи Крум прескача и започва директно с резачката – техника, която не позволява корекции, иска здрави ръце, точно око за линия, пластичност и обем. Иска се и познания за анатомията на даденото животно, движенията му, достоверноста му. Свалям му шапка, невероятен и самобитен е !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close