Самоков

Приключи шестото издание на Националния фестивал за стара градска песен

Анна Манова

Националният фестивал за стара градска песен, който се проведе на 6-7 октомври, приключи. В рамките на двата фестивални дни в Самоков се изявиха над 30 състави и 18 индивидуални изпълнители от различни краища на страната. Организатори на събитието са читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” и Община Самоков. Те подчертаха, че тази година броят на желаещите да участват е значително по-висок в сравнение с отминалите години.

Официалното откриване на фестивалната програма се проведе на 6 октомври от 16:00 часа в салона на читалището. На откриването присъстваха кметът на Самоков Владимир Георгиев, председателят на ОбС Силвия Стойчева и председателят на читалището Стоян Пашов. Водещ беше Ралица Стоянова. По традиция началото на събитието се поставя от самоковски състав и това бяха Дамския певчески състав при туристическо дружество „Рилски турист”, с ръководител Борис Стрински. Тази година в рамките на фестивала и по покана на Община Самоков с концертна програма се включиха сестри Аджови. Те пяха пред самоковската публика от 18:30 часа в петъчния ден, а салонът беше тесен да побере всички желаещи да чуят нашите изпълнителки след дълго отсъствие от родната сцена. Те споделиха, че са започнали кариерата си именно от тази сцена и тя им е особено скъпа. След участието си и изпълнението на едни от най-хубавите им песни, освен аплодисменти и няколко подканвания за бис, сестри Аджови получиха цветя, плакети и поздравления във връзка с отминалия им наскоро юбилей.

Националният фестивал за стара градска песен е с конкурсен характер, а компетентно жури имаше за задача да оцени най-добрите в различните категории. Тази година председател на журито беше Вели Чаушев – преподавател в НМУ „Любомир Пипков” и композитор, а членове бяха Величка Чаушева, също преподавател в НМУ и певица и Борис Георгиев – диригент, композитор и музикален педагог. Журито имаше нелеката задача да изслуша над 30 състави и 18 индивидуални изпълнители. А награждаването и концертната част на отличените се проведе на 7 октомври от 19:00 часа.

В категория „Най-добро изпълнение – съпровод на живо”  първото място взеха ГСГП „Нежни звуци” от Благоевград, с ръководител Валентин Георгиев, след него се наредиха нашите изпълнители от ВИС „Лунни лъчи”, с ръководител Цветан Ангелов, третото място беше за ГСГП „Весели сърца” от гр. Костенец с ръководител Васил Сотиров.

В категория „Най-добро изпълнение на синбек” първото място беше връчено на другия наш състав ВГ „Дилижанс”, който е под ръководството на Димчо Тосков. Вокална група „Палитра” от гр. Генерал Тошево взеха второ място. Ръководител на групата е Любомир Чимширов. Третото място отиде в гр. Етрополе и ВГ „Оренда”, с ръководител Петя Цекова. Беше връчено и още едно трето място на Вокално трио към състав „Георги Шаранков” от Пазарджик.

Като най-добри индивидуални изпълнители бяха наградени – на първо място Ганчо Николов от Пловдив. След него се нареди Цветанка Василева от село Радуил. Бяха връчени и две трети места  – Стоян Димитров от Ботевград и Валентин Георгиев от Благоевград.

В категория за авторска песен  първото място беше „Признание” в изпълнение на Борис Пелих от София. Групата за шлагерни и авторски песни „Тинтява” от село Игнатица взеха второто място с песента „Лазаро – врачански теферич”. Песента „Тъга” в изпълнение на Николай Киселов взе третото място.

Награда за най-млад изпълнител беше връчена на Димитър Френски от Пазарджик.

Тази година имаше и награда на председателя читалището. С това отличие си тръгнаха ВГ „Пей сърце” от Ботевград, под ръководството на Богдана Георгиева.

Имаше и две специални награди. С едната беше отличена Вокална група ”Средногорски славей” от гр. Пирдоп, с ръководител Кузман Кузманов. А грамота и диплом за цялостен принос получи Борис Стрински.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close