ОбществоРегионални

Приключи четвъртият Международен симпозиум по скулптура и живопис в Самоков

Самоков 365

Десетки творби, изразяващи безграничния полет на мисълта и въображението във висините на изобразителното изкуство и скулптурата. Това е равносметката от приключилия в края на миналата седмица четвърти Международен симпозиум по скулптура и живопис в Самоков. Финалната изложба беше подредена в петък /3-ти август/ в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”. TERRA CULTA – в превод от латински култивирана или обработена земя, богата на културни традиции е мотото, което обедини участниците в творческата среща. В четвъртото издание на инициативата се изявиха Деян Янев (България), Моника Тошева (България), Атанас Колев (Австрия/ България), Станислава Стоянова (България), Андрей Будеску (Румъния), Красимира Дренска, (България), Румен Панайотов (България), СофияХаджипапа – Джи (Кипър), Ерина Боянова (България), Иван Шуманов (България), Радостина Доганова (България/ Словакия).

Радостина е и главният инициатор на събитието, организирано от Община Самоков в партньорство с Историческия музей, Художествената галерия „Проф. Васил Захариев, читалище „Младост 2003“, и осъществявано с подкрепата на “Самел-90″ АД, ресторант „Мадаровата къща“ и хотел „Арена“ – Самоков. „Доволни сме. Когато се прави такава творческа среща е важно както организаторите, така и участниците да са удовлетворени. Мисля, че творбите подредени в галерията показват резултатите, постигнати през тези дни. Това, което мога да откроя като по-различно през тази година е участието на двамата скулптори – Атанас Колев, който към настоящия момент живее и твори в Австрия и неговият колега Румен Панайотов. Единият представя свои творби от  метал, другият от пластмаса. Показват и свои скулптури от камък и стъкло на изложбата, правени преди симпозиума и това в крайна сметка изключително много обогати експозицията. Изненадата, която бяхме обещали в началото е точно това. Показваме много пластични произведения и мисля, че за пръв път в тази галерия можем да видим такива творения. Изненада е и гостът ни от Румъния, който работи и се занимава с фотография. Благодарение на него направихме прекрасни неща с децата от Центъра за настаняване от семеен тип” – сподели тя с пояснението, че всеки симпозиум го обмисляме индивидуално като идея, съдържание и автори. Андрей се присъедини на по-късен етап, но се вписа изключително успешно в симпозиума. Особено впечатление правеха неговите оригинални отпечатъци на всеки един от участниците.

Припомняме, че проявата беше официално открита на 27 август в Доспевската къща. Симпозиумът има за цел да поддържа и развива художествените традиции в града ни, както и да представи нови форми на съвременното изкуство. В рамките на няколко дни хората на изкуството  твориха и разгледаха голяма част от местните забележителности, които пресъздадоха. Програмата на симпозиума включваше също така срещи и творчески работилници с деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип, както и съвместна работа с обитателите на Дома за стари хора. Радващо е, че сред тях има и двама самоковци – Красимира Дренска, която понастоящем живее и твори в София, но е родом от Самоков и Иван Шуманов, който често радва със своя продукция ценителите на изкуството. По традиция всеки симпозиум приключва със своеобразна арт провокация към публиката в потвърждение на това, че за въображението няма граници.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close