Обща категорияРегионалниСамоков

Приключи финалният етап на обучение BASE, местни предприемачи получиха финансова подкрепа за своите бизнес идеи

„Самоков 365“

На 30.05.2023 г. в град Самоков Програма BASE – „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ на Индустриален клъстер „Средногорие“ в партньорство с фондация „Америка за България” и община Самоков официално закри своя тридесети сезон на академията за стартиращи предприемачи. В хотел „Арена“ – Самоков през последните дванадесет седмици двадест и четири участници се събираха и общуваха, черпейки знания, опит и вдъхновение от лектори, ментори и успели български предприемачи как да построят основите на своя стартиращ и укрепващ семеен бизнес в България.

„Всички вие сте победители!“ – с това послание официално беше закрито поредното  издание по програмата BASE – „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“.

Осемнадесет участника успешно защитиха своите бизнес планове пред компетентно жури, представлявано от Сотир Немов – успешен местен предприемач и собственик на “Си Комерсиал 7”,  Александър Грозданов, директор на програма BASE в ABLE и Николай Минков, изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“.

Представянето на бизнес идеите на участниците беше модерирано от Десислава Чалъмова, програмен директор в Индустриален клъстер „Средногорие“. В залата присъстваха и редица представители на местната делова и бизнес общност.

Идеите на участниците се простираха от фотоателие „Лукич“, Арт ателие за керамика, кабинет за ирисова диагностика, Модни дрехи, изтъкани от древни символи и цветове, носещи добавена стойност на своите притежатели, уникален испански ресторант със средиземноморска кухня в Говедарци, уеб-базирана платформа „Домашен майстор“, интернет магазин, фирма за извършване на измерване на факторите на работната среда, зелен фитнес център и други.

Всички представени бизнес идеи имат своя потенциал за успешно развитие, а пет от тях бяха специално отличени. Журито селектира две първи места с парични награди на стойност от по 3000 лева, които отидоха при Камелия Савова за бизнес идеята „Арт работилница за занимания с глина за малки и големи“ за закупуването на преносимо грънчарско колело и при Евелина Спасова за закупуване на оборудване за нуждите на детски център „Космос“. Втора награда от 2000 лева получи Димитър Цинцарски с идейния си проект за 3D-проектиране и производство на детайли от композитни материали, като сумата ще бъде използвана за подпомагане закупуването на технологично оборудване. Журито присъди и две трети награди от по 1000 лева на Мария Околска и Георги Стоилов – от ученическа фирма “Арие” ООД, за производство на натурални козметични продукти и на Арт студио „Лукич“ от Говедарци за предоставяне на професионални фотографски услуги и занимания с деца.

Започнала в село Мирково в Средногорието и подкрепена от Фондация „Америка за България”, от местния бизнес и общности, вече пет години Програма BASE – „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ подпомага стартиране и укрепване на индивидуални и семейни предприемачи в благоприятна бизнес среда за устойчиво икономическо развитие в градски и селски общности на нашата страна.

С дълга серия изяви в Панагюрище, Стрелча, Антон, Етрополе, Враца, Ловеч и Троян, Велико Търново и Габрово, София, Елин Пелин и Благоевргад, а сега и в традиционно предприемчивия регион на Самоков, програма BASE насърчава млади и предприемчиви хора от да споделят своите усилия, предизвикателства и постижение в стартиране и укрепване на собствен бизнес.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close