Култура

Приключи Третият национален пленер по дървопластика в Самоков

Анелия Балабанова

Третия национален младежки пленер по дървопластика, организиран от фондация „Малък Зограф” със съдействието и подкрепата  на Община Самоков беше официално закрит на 21-ви септември. В двора на Сарафската къща можеха да се видят подредените пластики, изработени по време на едноседмичното гостуване на младите творци в Самоков. Мястото на събитието където те развихриха въображението е обичайното – двора на школа „Захари Зограф”.„В днешно време е много трудно един творец да започне пътя си. А всяка нова изработка води до усъвършенстване и трупане на опит, коментира Пенка Боянова – президент на Фондация „Малък Зограф”.

Тази година участници в пленера се включиха скулпторите Калоян Георгиев, Христо Антонов, Боян Боянов и две дами –  Елена Аначкова и Елина Симеонова,.Това, което обединява творците е младостта им и порива към търсене на нови, необятни хоризонти. Калоян е от Силистра, възпитаник на Националната художествена академия и прави чудеса от метал. Христо Антонов – скулптор от Мездра е другият участник в пленера. Той също има завидна творческа биография, която включва редица изложби, предимно в страната, участия в различни пленери, симпозиуми и като допълнение множество награди. Елена Аначкова е също от младото поколение творци, които не жалят хъс и енергия. До нейните произведения са се докосвали в галерия „Гънд”, Охайо, Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора” – Кюстендил и на различни други места у нас и в чужбина. С доста внушителна визитка зад гърба си е и другата дама, участваща в пленера – Елина Симеонова. Участия в Стара Загора, Габрово, Кюстендил, София и Белгия са само една малка част от изявите й. Боян Боянов завършва Националната художествена академия  със специалност скулптура  при проф. Крум Дамянов. Работи в областта на скулптурния портрет и малката пластика, както и рисунка и графика. Член е на СБХ от  2007 г. Духовни търсения го водят към храмове и православни манастири, където наблюдава отблизо живота на аскетите. Там намира и професионална изява – работи по реставрацията и украсата на интериора и екстериора; понастоящем работи за Гигинския манастир. Голяма часто от творбите му са провокирани от Трънския край, родното му място. „Не изпускам моментите, които силно ме вълнуват – смяната на сезоните,зимата , пролетта, есента. Спокойствие, красота и няма кой да го види.” – споделя той.

Традиционен гост на пленера е самоковският майстор на дървени скулптори – Крум Велев. Той от малък се занимава с рисуване, а с резачката се запознава по стечение на обстоятелствата. Така нещата се случват от само себе си и преди няколко години се насочва към изработката на скулптурите. Влагайки цялата си душа в направата на скулптурите, майсторът на длетото превръща всяко парче дърво в уникално по рода си произведение на изкуството. Човекът спомогнал за организацията на пленера е Иван Иванов.„ Това е чудесна възможност за хора като нас завършващи или завършили академията. Обстановката е прекрасна, организаторите. Хубаво е да се случват на повече места” – коментираха двете дами като обобщение от престоя си в Самоков. Двама от техните колеги нямаха възможност да присъстват на събитието в Сарафската къща, тъй като същия ден започна пленер в Димитровград. „Дървопластиката много нашумя и се търси из цяла България, сподели Пепа Боянова и в допълнение добави, че момичетата също много добре са се справили с резачките. „Благодарение на партньорството с фонда имахме възможност да покажем покажем готовите пластики в двора на Сарафската къща и те страхотно се връзват с природата. От миналата година към нас се присъедини и Крум Велев и успя да запали още повече младите хора, което е много хубаво” – разказа още тя. Боян Боянов от творчески ръководител, тази година вече се изяви като пряк участник в пленера. „ Тъй като сме партньори с фонд „13 века България” се възползвахме от възможността да покажем и в Самоков част от колекцията, която гостува в Националната художествена галерия, филиал Двореца, във Видин, Босилеград,Трявна и навсякъде беше много добре посрещната. Става Картини от 2013, 2014, 2015 и 2016 г.” – сподели още П. Боянова от фондация „Малък Зограф”. За първи път картините гостуват в Самоков и можеха да се видят от самоковската публика”.  Съчетанието на пленера с изложбата донесе двоен ефект за публиката в Сарафската къща. Силва Аврамова – експерт по вътрешни програми и проекти НДФ „13 века България” заяви готовността сътрудничеството между Фонда и „Малък Зограф” да бъде затвърдено. Пресечната точка на това взаимодействие и в бъдеще може да се окаже Сарафската къща в лицето на уредника Марияна Лобутова. Завършек на творческата вечер бяха наградите, които участниците в пленера получиха.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close