Спорт

Приключи и 5-ят кръг от Източно-европейския шампионат по мотокрос

ivan1Христиана Видинова

През изминалия уикенд, по традиция, бе даден стартът на есенния сезон на мотокроса в България на мотополигон „Ридо“ – гр. Самоков. Легендарното трасе, с над 35 годишна история събра рекордните 114 пилоти от 7 държави – България, Румъния, Македония, Сърбия, Кипър, Гърция и Турция. Състезанието бе в памет на Георги Янакиев, който бе председател на СБА и човекът, помогнал най-много за изграждането на трасето, на което са се провеждали стартове за Световния и Европейски шампионат по мотокрос соло и сайдкар, множество балкански и източноевропейски шампионати. На състезанието присъстваха съпругата на Георги Янакиев – Евка Развиговора, неговият син – Георги Янакиев-младши, Стоян Сентов – главен секретар на СБА, кметът на града Владимир Георгиев, легендата в мотокроса – Димитър Рангелов и др. Българските състезатели по мотокрос окупираха почти всички отличия на „Ридо“, освен в клас MX1.

След като успя да открадне победата във втория манш в клас MX65, Кристиян Иванов (КТМ) успя да се качи на най-високото стъпало, като остави зад себе си състезателя от Гърция – Антониос Сагмалис (КТМ) и Димитър Грозданов (КТМ).

Жулиян Геогриев (КТМ) успя да се наложи над всички, като спечели без никакъв проблем двата манша в клас МХ85. Румен Мирчев (Yamaha) остана втори, а челната тройка затвори Виктор Касабов (КТМ). Алекс Димитров (КТМ), който е фаворит в този клас, не успя да грабне победата в първия манш, заради проблеми с мотора. През втория манш, Алекс успя да се добере до втората позиция, като остави зад себе си Мирчев и Касабов.

Истинска битка се получи между състезателите в клас МХ2, но наскоро завърналият се пилот от контузия Иван Петров (КТМ) успя да спечели състезанието. В първия манш Петров поведе, но бе изпреварен от Валентин Роглев (Kawasaki) и следван от самоковския ас – Янко Ташев.

Във втория манш Иван Петров тръгна трети, въпреки това, той успя да набере скорост и да изпревари съперника си Валентин Роглев (Kawasaki), който остана втори. До края на манша, Петров не даде възможност на състезателите да го изпреварят и си осигури победата в МХ2. На трето място остана Кристиян Ангелов (Yamaha). Малко късмет не достигна на самоковския ас – Янко Ташев, за да се качи на почетната стълбичка. Първият манш Ташев се класира трети, а втория пети. В клас МХ2 Junior първи отново бе Иван Петров, като остави зад себе си Роглев и Любомир Васев (Yamaha). Един кръг преди финала на ИЕШ Валентин Роглев, успя да спечели титлата в клас МХ2 Junior. Титлите в останалите класове ще бъдат решени в Троян на 04.10.2015 година.

Македонецът Християн Илиоски успя сериозно да затрудни българските състезатели в клас МХ1. Той водеше от началото до края и на двата манша. В битката за второ място влезнаха познатите ни български състезатели – Тодор Тотев (Honda) и Николай Йовчев (Honda). Пилотът от Самоков – Васил Георгиев се задоволи със 7-та позиция.

В клас МХ за пореден път, без абсолютно никакви изненади, победата грабна, Мартин Тодоров (Yamaha), следван от кипъреца Сава Савас (Yamaha) и от Веселин Малинов (Kawasaki). В този клас, Самоков се изяви с двама пилоти – Веселин Велинов и Данчо Станоев, които се класираха съответно 7-и и 25-и.

Следващата седмица мотокросът продължава в Севлиево, където ще се проведе републиканският шампионат.

След мотокроса, нашият екип реши да поговори с един състезател, който не бе карал от 7 години на нашия мотополигон и който се върна от тежка контузия и въпреки всичко успя да грабне победата в клас МХ2, именно Иван Петров.

Здравей, Иване, тъй като част от нашите читатели не те познават, ще те помоля да ни разкажеш накратко за теб и кариерата ти в мотокроса.

Започнах да се занимавам с мотокрос на 4 годишна възраст,  моят баща ме запали по този спорт. Имах много травми, единствено 2009 година ми беше единствената година без нито една травма, тогава станах първият български Европейски шампион по мотокрос в клас 65cc. След това щях да участвам в Световното, но след тежко падане – получих травма и не карах година и половина. Бях се отказал, обаче видях, че не се получава без мотокрос и се завърнах към края на 2011 година.

През 2012 година станах 4-ти в света и 5-ти в Европа в клас 85cc. След това преминах в 125cc през 2013-2014, 2015 счупих последователно едната ръка, после другата и после и двете китки.  Сега вече карам с 250cc мотор.

Минаха 7 години, откакто не си се състезавал на мотополигон „Ридо“ . Как ти се стори трасето и самата организация по състезанието?

„Ридо“ винаги е било едно от най-добрите трасета в България, беше добре подготвено и се получи хубаво състезание.

Връщаш се отново към мотокроса, след като счупи и двете си китки,  отсъства за известно време, и все пак успя да грабнеш победата. Беше ли ти трудно по време на състезанието, имаше ли болка по време на карането?

Болка, да, имаше, тъй като тренирам от 2-3 седмици. Ръцете ми все още не са подготвени и аз самият съм далеч от формата, в която се намирах.

 

Очакваше ли да спечелиш шампионата в Самоков?

Честно казано, НЕ, дойдох в Самоков с целта да направя добра тренировка и тя се получи по най-добрия начин.

 

Какво е чувството отново да се качиш на най-високото стъпало?

Чувството винаги е невероятно. Винаги, когато чуеш българския химн и особено, когато знаеш, че той свири за теб – това чувство е незаменимо!

 

Предполагам, че си срещнал конкуренция в лицата на Валентин Роглев, Кристиян Ангелов и самоковския ас – Янко Ташев?

Да, както казах, получи се добро състезание и добра тренировка за мен.

Как се чувстваше преди да стартираш, имаше ли притеснение?

Притеснение винаги има, но сега, то беше много, много по-малко, защото исках просто да направя една добра тренировка и не съм мислел за класирането. За сравнение с тези два кръга, които карах от Европейското, там всички очакваха от мен да съм на стълбичката и това те кара да се чувстваш доста притеснен.

Къде ще бъде следващото ти състезание?

Ако всичко е наред – Севлиево.

 

Какви са очакванията ти за него?

Очаквам отново да се получи една добра тренировка за мен.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close