ОбществоРегионални

Приключиха XII Цар-Шишманови дни в Самоков

Самоков 365

С официални приветствия започнаха XII Цар-Шишманови дни в Самоков, които се проведоха в рамките на три дни – от 5 до 7 октомври. Встъпителни думи към присъстващите на научната конференция отправиха Росен Малчев и Константин Рангочев от Асоциация “Онгъл”, кметът Вл. Георгиев и директорът на Историческия музей в Самоков – Веселин Хаджиангелов. “Една традиция, започната във времето трябва да получи своя благослов” – сподели като свои встъпителни думи архиерейският наместник отец Михаил Колев. Тридесет и осмите научни четения на Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл” са в памет на участието на Самоков и самоковци в Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г. и в Първата световна война /1914-1918 г./.

Посветени са на 220 г. от рождението на митрополит Авксентий Велешки от гр. Самоков (1798–1865), виден деец на националното движение за църковна независимост Отбелязват се също 160 г. от рождението на Вацлав Херменгилд Шкорпил (1858–1923)- археолог, геолог, ботаник, един от основателите на българското музейно дело и 80 г. от рождението на проф. Тодор Иванов Живков, дфн, (1938–2001), български фолклорист и етнолог, създател на научна школа в българската фолклористика, съосновател и пръв председател на Асоциация „Онгъл”. „Проектите, осъществени през годините от нас и Асоциацията представляват значителен интерес, защото резултатите се ползват пряко както от жителите на Самоков и селата в Самоковско, така и за развитие на културата и културния туризъм в региона. Акцентът се поставя върху изучаването на фолклорните ни традиции, етнология и език, което е основа и идентификатор за ерудицията ни и за познанията ни, свързани с родния край. Това естествено дава и ценна информация, обслужваща гостите на Общината, посетителите и поклонниците на светите места в района” – коментира в обръщението си кметът Вл. Георгиев. Като аула на значим световен университет с участието на учени от Македония, Русия и други страни ги определи директорът на ГИМ-Самоков – Веселин Хаджиангелов. Той не пропусна да отбележи, че в есенните четения се включват и млади хора – ученици и работещи в историческата сфера, за много от които това е първи форум за изява. „Електронното списание „Онгъл” е един от най-четените материали в интеренет” – коментира още в изказването си директорът на ГИМ-Самоков. „Никога не забравяйте родния си град” – призова в изказването си Росен Малчев и изказа благодарност към чуждестранните участници във форума.Участници от българска страна бяха учени от СУ „Климент Охридски”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, ЮЗУ „Неофит Рилски”, БАН и др. и самоковските представители – Георги Захов, Иван Ненов, Веселин Хаджиангелов.

Форумът приключи с раздаване на традиционните награди. Тази за утвърден учен на името на  проф. дфн Тодор Ив. Живков за принос към българската и балканската етнология и медиевистика през 2018 г. получи г-н Теодор Пеев от Асеновград. С наградата на името на Бойка и Димитър Добреви за изявен млад изследовател в областта на етнологията и медиевистиката през 2018 г. бе отличена г-ца Радостина Бонева от образователния студентски семинар “Проф. д-р Иван Шишманов”, София. Наградата на Асоциация “Онгъл” за културно-исторически и природонаучен късометражен филми и фотографска експозиция от Балканската културна филмотека, XIII сезон, 2018 г., получи екип на Археологическия и исторически музей  „Теракота” – гр. Виница, Р. Македония, за изложбата „Теракотените икони от Виничкото кале”.  Тя беше подредена във фоайето на Худ. галерия „Проф. Васил Захариев”. Още една изложба – на рисунки с портрети на Карел Шкорпил можеше да се види в рамките на форума, подготвена от ученици – осми и девети клас на ПГИ „Д-р Иван Богоров” – Варна с преподавател С. Илиева.  XII Цар-Шишманови дни вече са в историята с посланията, които те отправиха като мост между поколенията с препратка от миналото към настоящето и бъдещето.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close