Регионални

Приключиха Десетите Царшишманови дни

Анелия Балабанова

Начало на формуляра

20160930_101806От  30-ти септември до 2-ри октомври 2016 г. в конферентната зала на  хотел „Арена” – Самоков се проведоха Десетите международни Царшишманови дни.  Поредното, юбилейно издание беше посветено на  1100-годишнината от успението  на  Св. Климент Охридски (ок.840–916 г.) , 100-годишнината от рождението
на музикалния фолклорист Елена Василева Стоин (1915–2012) и 25-годишнината от създаването на Асоциация „Онгъл” . В рамките на програмата са включени традиционният Международен симпозиум и Единадесети фестивал на културно-историческия и природонаучен късометражен филм и фотография Балканска културна филмотека.

 

Десетите Царшишманови дни се провеждат с подкрепата на Община Самоков, Градски исторически музей, „Екип 123” ЕООД и Импресарско-издателска къща „Род”.

Връщаме лентата назад и припомняме, че миналогодишното издание на форума беше посветено на 1150 години от обявяването на християнството за официална религия в България /865 г./ и 180 години от завършването на православния храм „Свето Въведение Богородично” /Долномахленската църква/ в Самоков през 1835 г. Сред чуждестранните участници тази година бяха представители от университети в Германия, Полша, Русия и Македония. Присъстваха също така специалисти от СУ „Св. Климент Охридски”, ВУ „Св. св. Кирил и Методий”, ПУ „Паисий Хилендарски”, ЮЗУ „Неофит Рилски”, БАН, от исторически музеи в страната и разбира се Костантин Рангочев и Росен Малчев от страна на домакините.20160930_101749

 

„Преди доста години започнахме едно дело, което дай Боже да продължава” – сподели Константин Рангочев като кратко встъпление и даде думата на Веселин Хаджиангелов от ГИМ-Самоков, който не пропусна да спомене, че от 7-8 години традиционните есенни четения са вече с международно участие. Събитието беше официално открито от кмета Владимир Георгиев, а отец Михаил Колев отслужи водосвет за сполука нна начинанието. „Общината е готова да финансира научни изследвания и проучвания в областта на етнологията и антропологията. Смисълът на целия този труд е да намерим отговори относно нашата идентичност” – коментира градоначалникът. „За нас, общинските съветници е чест, че избрахте Самоков за вашите проучвания” – заяви в приветствието си Валентин Милушев. В началото на симпозиума организатори и присъстващи обърнаха специално внимание върху 80-годишнината на доц. д-р Елена Коцева – Арнаудова и не пропуснаха да изтъкнат заслугите й като научен специалист.

 

 

Акцент в заключителната част на програмата бяха традиционните отличия на изявени етнолози, медиевисти и археолози. Наградите за 2016 г. отидоха при д-р Владимир Демирев  /Регионален исторически музей – Сливен/ – на името на проф. Тодор Иванов Живков за цялостен принос към българската етнология и медиевистика;  Цветомира Кюркчиева  /студентка от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”/ – на името на Бойка Добрева и Димитър Добрев за изявен млад изследовател в областта на етнологията и медиевистиката.„Две къщи и половина” получи отличие за най-добър филм, представен на Балканската културна филмотека, XI сезон. Сценарият е на доц. д-р Веселка Тончева, а монтажът дело на Екатерина Минчева.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close