Самоков

Приказен патронен празник отбеляза ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

Анна Манова

На 5 май, в препълнения салон на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”,  най-старото учебно заведение в Самоков отбеляза в аванс своя патронен празник. Колективът и учениците отпразнуваха 217 години от създаването на  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

По този повод те се бяха подготвили с богата и цветна програма, основаваща се на мотото: „Детските очи виждат истинския свят”. На цената оживяха картини от приказката на Андерсен „Снежната кралица”. А в ролите на главните действащи лица в нея и разказвачи – Кай и Герда се бяха превъплътили учениците Георги Караджинов и Любомира Лазарова. Самата Снежна кралица, под формата на голяма кукла, движена от ученици и учители, преминаваше през различните сцени, за да привнесе още по-голямо внушение. Присъстващите имаха възможността да се насладят на бал на цветята, да преминат през вълшебната гора, да се запознаят с различните приказни герои. И всичко това поднесено с много музика и танци. През цялото това време героите Кай и Герда се търсеха, изгубени в пространството между доброто и злото. Тези деца виждаха невидимото, усещаха всичко онова, което от много време отсъства в света на възрастните – вярата в чудесата. Като най-важното бяха посланията, че истинското е невидимо за очите, то се усеща единствено със сърцето. Залата, която беше препълнена от родители и гости, аплодираше талантливите деца и техните най-разнообразни роли, в които влизаха с лекота.

„Това училище е наследник на самоковското общинско училище, чието начало е поставено през 1800 година. По документи разбираме, че Митрополит Филотей изгражда общинско училище в двора на Митрополията със собствени средства.  То е издържано от самоковската църковна община и митрополитската каса. Грижите на самоковската община към училището продължават и до днес. В сегашния си вид училищната сграда е от 1927 година, когато става освещаването на патрона на училището с традиционен водосвет. Патронният ни празник е тържествен ден, в който със самочувствие и гордост отбелязваме постигнатото. Днес имаме повод да изразим уважение към основоположниците на нашето училище, които с всеотдайността на създатели отдадоха своя талант и любовта си, своите знания и опит за възпитанието на учениците. Длъжни сме да споменем имената на Неофит Рилски, Захари Круша, Димитър Тунджаров, Христо Максимов, Христо Семерджиев”, каза в приветствените си слова директорът на училището Георги Панев. Той подчерта пред присъстващите колко е важна симбиозата между учители – ученици – родители за постигането на пълна хармония и успех в работата. А постигнатите отлични резултати на учениците са сигнал за добре свършената работа. Няколко дни преди тържеството по повод патронния празник на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”  в Сарафската къща в града тържествено бяха наградени голям брой възпитаници на училището за добрите си постижения в различни състезания и олимпиади. Те получиха грамоти и награди, връчени от директора Панев.

Кметът Георгиев също уважи тържеството, като благодари на колектива на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” за добрата работа през годините и поднесе букет на директора. Обърна се към учениците, като им пожела да са старателни в час и да уважават своите учители.

Тържеството приключи с много цветно настроение и приятни емоции.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close