ОбществоРегионални

Прием за нови спортове – футбол и баскетбол ще има в СУ „Никола Велчев”

Самоков 365

Нови спортове – футбол и баскетбол ще обогатят приема в СУ „Никола Велчев” от следващата учебна година. „Съгласно регламента подаването на молби, заявления и документи за прием започва от 1-ви юни и продължава до 21. В пети и шести клас предстои да бъде открита нова паралелка за спортовете футбол и баскетбол” – съобщи Светла Костова – директор на училището. Поясни, че обявеният план-прием за пети клас е в две паралелки – едната включва съществуващите до момента зимни дисциплини – ски алпийски, ски бягане, биатлон, сноуборд и борба. Другата е с насоченост футбол и баскетбол.

„ За първи път тази година ще има прием в шести клас, утвърден от Министерството на младежта и спорта. Миналата година имахме такова намерение, но по стечение на обстоятелствата не се осъществи, тъй като зависи и от клубовете. Кандидатства се на база подадени от тях заявки в Министерството, след което се чака утвърждаване” – добави още Светла Костова. Тя не скри удовлетворението си от факта, че са успели да разширят спортовете, които се практикуват в СУ „Никола Велчев”. Идеята е по този начин повече деца да влязат в училище. Дава за пример борбата, която втора поредна година печели отборно първо място в страната. Това е в резултат на много труд и тренировки, категорична е директорката Костова и в подкрепа на това споменава, че учениците тренират не само в учебно, но и извънучебно време.

СУ „Никола Велчев” предоставя възможност децата да тренират двуразово. „Учебният процес е разпределен между тренировките. През настоящата учебна година доста деца се преместиха при нас именно поради тази причина” – разказа още тя като добави, че миналата година училището е осъществило много добър прием в пети клас – с трима ученици над предварително обявения. Броят на учениците в трите паралелки, които предстои да бъдат сформирани за учебната  2019/2020 г. е общо 75. От тях 18 са в шести клас разпределени съответно – 10 футбол и 8 баскетбол. Общежитието към училището разполага с достатъчно капацитет и е на разположение за тези от кандидатите, които не са от Самоков, но имат желание да се обучават в Спортното училище.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close