Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Претендентът за титлата MasterChef Даниел Радойков: Обичам предизвикателните рецепти и добрата им презентация

Анна Манова

35-годишният самоковец Даниел Радойков е един от претендентите за спечелването на титлата MasterChef в четвъртия сезон на хитовото предаване. Той впечатли журито и спечели престилка с атрактивното си ястие – патешко магре с чипс от картофи, нар и карамелена коса, което му гарантира и продължаването в телевизионното състезание.

Даниел Радойков е ИТ специалист по образование и професия, но негово хоби е приготвянето на храна. И то не просто сготвянето на някакво ястие, а превръщането му в нещо специално, поднесено с много усет и добра презентация. По този начин дори и най-семплата рецепта, може да се превърне в нещо различно, грабващо сетивата. Приготвянето на храна за него е предизвикателство. Всъщност точно това отношение към готвенето съвсем естествено го провокират да премери възможностите си с други любители готвачи, а защо не и да спечели голямата награда.

Здравейте, г-н Радойков. Разкажете малко повече за образованието и професията си, които всъщност са встрани от готвенето.

Живея в София от момента, в който станах студент в Техническия университет, в мечтаната инженерна специалност Системи и управление (Автоматизация). Това беше през 2001 год. Веднага започнах освен уроците, да преследвам и постижения в професионален план. От малък се интересувам от информационни технологии. Докато бях студент, осъзнах, че важно за мен е не само да бъда ИТ специалист, програмист или дизайнер, въпреки че и трите ме влечаха и бях добър в трите едновременно. Исках да съчетая всичко това, но и да добавя знания и умения за бизнеса. Така че, без да имам и икономическо образование, положих и продължавам да развивам себе си и да разширявам уменията си в посока бизнес управление, управленски процеси, логистика, счетоводство, контролинг.

В момента работя в най-успешната българска ИТ компания като се занимавам с комплексни ИТ проекти в областта на бизнес софтуерните и аналитични системи. На практика, това са ИТ софтуерни системи, които помагат на бизнеса да е по-печеливш, с по-малко излишъци, да намалява разходите си, да оптимизира и ускорява пътя до крайния клиент, да осигурява на мениджмънта богати анализи и справки за дейността и много други.

Работният ми ден често е над 12 часа. И Самоков като мой роден и все още любимо място за отмора е домът, в който винаги обичам да се връщам. Правя го сравнително често и това винаги ми носи спокойствие и уют.

От края на февруари следим участието Ви в едно от  популярните телевизионни състезания за хоби – готвачи от световен мащаб. Какво Ви накара да се запишете на кастинг?

Защо и как реших да се запиша за участие в MasterChef? Това е въпрос, който има само един отговор – защото точно това e логичното продължение на любовта ми към готвенето и желанието ми да покажа на хората как хобитата, независимо какво работим и колко сме натоварени в ежедневието – са изключително важен елемент от нашето щастие. Правейки това, което обичаме, може винаги да ни накара да се усмихнем, да си починем истински, да помечтаем, да зарадваме любим човек и семейството.

Истината е, че още от първия сезон на MasterChef, аз вече бях готов да се запиша, но го направих чак сега, за да мога да дам на шоуто повече от себе си, да изразя себе си по-категорично. И това не е с готвене, не е с драматизъм или лична история, моят принос е специалното отношение към презентирането, подредбата и представянето на храната в чинията. Изкуството да превърнеш обикновената храна в изкушение е именно умението как тя да бъде представена. Това е моята характерна черта в готвенето, в което смятам, че съм най-добър.

Готвите ли често вкъщи?

Да, готвя много често. Готвя за любимата жена, за приятели, готвя за семейството си. Обичам предизвикателните рецепти и много обичам да се постарая ястията ми да бъдат презентирани добре.

Коя е най-често допусканата грешка в кухнята?

Повърхностното отношение към презентиране на ястията. Това е грешка, която почти всеки любител готвач допуска, а може би и голяма част от професионалните готвачи.

Ако трябва да сготвите на любим човек, какво бихте направил, за да го впечатлите?

Аз го правя непрекъснато /усмихва се/. Впечатлявам най-вече с презентирането, готвя вкусно, така че за това не се притеснявам.

Какво е отношението Ви към храната като цяло? Как избирате продуктите за едно ястие?

Най-важно за готвенето и вкусната храна е качеството на продуктите. Това е основен фактор за успеха ми в готвенето.

Какви са очакванията Ви? Как определяте конкуренцията и как виждате финала?  

Това е шоу за любители готвачи с многопластово развитие на сценария и фокуса. Сценарият е повлиян изключително от персонажите, които участват в шоуто и затова често той преминава през различни фокуси – от кухнята, до различни умения в комуникацията, екипната работа, личните истории и перипетии, с които всеки един от нас се е сблъскал. Финалът виждам между мъже! Този сезон има много силни играчи именно от мъжете.

Конкуренцията намирам за толкова приятна и предизвикателна, че много бързо усещам как се превръща в приятелство. Аз харесвам силните играчи и тези с перспектива пред своето развитие. Не харесвам персонажите, които бързо ще се изчерпят.  Това ще си проличи в предаването, конкуренцията е най-хубавото, което мотивира и движи напред. И тя не означава съперничество, означава партньорство и развитие!

 

 

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close