Регионални

Престъпно нехайство! Празни обещания! Пътищата към Самоков трагични

Илиян Чалгънов

Анна Манова

Пътните артерии към Самоков са в трагично състояние, установи екип на „Самоков 365“. Зейналите дупки по пътищата са с различна големина и са страшно опасни за всеки, решил да пътува по тях.
Наш екип пропътува разстоянието от Самоков до Ихтиман, както и от Самоков до село Сапарево /път II-62/ в началото на тази седмица.
Така неречените „превантивни“ ремонти на Областно пътно управление – София, което е на подчинение към Агенция „Пътна инфраструктура”, се оказват прах в очите на населението.
През месец май /20.05.17г./ бяха извършени спешни частични ремонтни дейности на второкласният път II-62, по посока Дупница. Това се наложи заради нарастващото обществено недоволство и организираното шествие от страна на самоковци. Веднага след шествието, което имаше за цел да възпрепятства за час движението в знак недоволство, Агенция „Пътна инфраструктура”, чрез кмета Владимир Георгиев, покани представители на протестиращите и се ангажира с цялостен ремонт на пътя, с обща стойност на проекта 39 милиона лева. Самият път беше включен в ОП „Региони в растеж“ и се очакваше вече да има стартирана обществена поръчка за набиране на оферти от кандидат-изпълнители. Това беше обещанието, дадено лично от инж. Дончо Атанасов пред Инициативния комитет от протестите и градоначалника Георгиев. Обещаната поръчка не се случи през месец юни. Последва изказване на министъра на Регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков в парламента, в което той посочи, че за ремонта на път II-62 са предвидени средства и ще се избира изпълнител през месец юли. Месецът вече е преполовен, а обществена поръчка няма! Дори да има обявена поръчка, времето на самата процедура по избор на изпълнител е в рамките на три месеца, а есента вече чука на вратата.
Едно е ясно – нов път до Дупница едва ли ще има тази година, предвид сериозните забавяния в сроковете. Агенция „Пътна инфраструктура” за пореден път хвърли прах в очите на хората в региона. Поредната лъжа и поредното безобразие.
Далеч не по-розово е състоянието и на продължението на път II-62 в посока на Ихтиман. Отсечката от с. Шипочане до с. Ново село е силно копрометирана, с множество дупки и пропадания откъм банкета. Там Областно Пътно е пълнило дупките донякъде, но те отново придобиват застрашителни размери.
Пътят за Костенец, в отсечката Боровец-Радуил сякаш е най-зле от всички изброени досега. Пропаданията на настилката, след наводненията от преди десетина години все още зеят на опасни завои и са сериозна предпоставка за пътно-транспортно произшествие. Освен това настилката е с дупки и сериозни пропуквания.
Всички тези пътни участъци са достойни за категорията пълни абсурди, защото държавата не прави нищо по въпроса, топката се прехвърля от институция на институция. Ежедневно по тях пътуват множество хора, които всячески се опитват да оцеляват карайки по тях.
Писани са множество сигнали до АПИ, които са пренебрегвани, а решението е винаги едно, стандартно – изкърпване. Точно това се случи буквално ден преди обявеното шествие и евентуално планирано спиране на пътя Самоков – Дупница през май.
От Инициативния комитет се надяват най-накрая да бъдат взети мерки и да се излезе от комфортната зона на обещания и тоталната липса на действия. Защото търпението на хората е на границата, а доверието е сринато до нула.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close