ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Престъпление и командировка

 

Писмото е изпратено до редакцията на „Самоков 365“ и е във връзка с пътния инцидент, случил се на 12 юни, когато 24-годишен дрогиран младеж прегази служител на „Синя зона“. Писмото е от познати на изпратения в тримесечна командировка наблюдаващ прокурор Емил Трендафилов.

Ето какво пише в него:

Всички самоковци сме запознати с деянието на един все още ненаказан от правосъдието младеж. Навреме ли реагира полицията, прокуратурата и адекватна ли беше намесата на медиите?

От излъчените репортажи разбрахме, че са установени свидетели, взети са записи от камерите за наблюдение, установено е наличие на наркотични вещества в кръвта на шофьора. Лицето е привлечено като обвиняем, наложена му е мярка задържане под стража от прокуратурата за 72 ч., а в последствие е определена мярка за неотклонение от съда – домашен арест.

Логиката на нещата дотук водят до извода, че за по-малко от две денонощия, са събрани достатъчно доказателства за авторство на деянието, за утежняващи вината обстоятелства, за обосновано предположение за извършено престъпно деяние и е определена мярка за неотклонение втора по тежест и която трудно се постановява.

Обществеността в Самоков заговори за справедлив съдебен процес и разкриване на истината за случилото се.

Колко хора обаче в действителност знаят доказателствата, колко хора познават правосъдната система, колко хора познават наказателния процес и колко хора познават механизма на доказване на вина???

И така, за да замажем очите на пострадалото семейство или на съпричастните граждани, е взето решение да бъде „командирован” наблюдаващия прокурор Трендафилов Човек с дългогодишен опит в правото и безспорно доказан професионалист.

Всички вече ще спим ли спокойно, че си измихме ръцете най-безболезнено, но за сметка на прокурора, който работи и почивните дни с желанието да доведе случая до успешен край. С това решение ще мине ли болката на близките на пострадалата? Ще се осъзнае ли извършителят? Ще спрат ли да се движат по улиците дрогирани и пияни шофьори? Ще мине ли горчилката от обидата за незаслужената „ командировка”? Ще намерим ли мир и ние, които познаваме отблизо и повече от всички г-н Трендафилов?

Три месеца ще минат, но опетненото име и накърненото достойнство дълго време ще останат. За пореден път ли ще станем свидетели на това, че има нещо сбъркано в уж справедливата ни държава? Къде е истината дами и господа? За кого е истината, дами и господа?

На кого беше нужно това наказание, чий интерес обслужва, ще помогне ли за справедливото решение на делото и навременна ли беше организацията на митинга, в тази сложна епидемична обстановка.

Ако по този начин се въздейства върху магистратите, за какъв независим съд и за каква правова държава става дума? И най-важният въпрос: Може ли да се въздаде справедливост когато се налага друга несправедливост?

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close