РегионалниСамоков

Прерязаха лентата на обновеното Хирургично отделение в МБАЛ – Самоков

„Самоков 365“

 Днес /3 юни 2022 г./ бе прерязана лентата на обновеното Хирургично отделение в самоковската болница. На събитието присъстваха зам. – министър д-р Петър Грибнев – зам. – министър на здравеопазването, д-р Розалина Чобанова – началник на РЗИ София област, д-р Георги Гелев – директор на Центъра за спешна помощ София, д-р Иван Маджаров – председател на УС на БЛС, директори на болници, представители на болничната асоциация и на пациентски организации, представители на проект „Красива България”.

Церемонията бе открита с водосвет, отслужен от отец Михаил Колев в съслужение с местни духовници. Кметът Владимир Георгиев благодари на ръководството на болницата за доброто сътрудничество и на лекарите, за това, че благодарение на тях здравеопазването в Самоков е на едно високо ниво. Той подчерта, че държавата може да вземе пример как добре може да функционира една система и да приложи точи опит на национално ниво.

Д-р Ковачка с гордост разказа за направените ремонти в отделенията, за закупената модерна техника, за стажантските програми, благодарение на които се осигурява така необходимия човешки ресурс за болницата.

Д-р Гълъбов използва случая да благодари на екипа на хирургично отделение: „За всеки един от тях мога да гарантирам, че е тук, защото обича и е отдаден на професията си”. Той проследи историята на хирургичното отделение и изрази задоволството от направения ремонт и създадените условия. Зам. – министър Гребнев поднeсе своите адмирации за доброто състояние на болницата и подчерта, че екипът на министерството усилено работи за реформи в здравеопазването, които да подпомогнат развитието на сектора. Той сподели, че е пристрастен към повода, тъй като самият той е хирург. Освен това обича да гостува в курорта Боровец. По този повод, кметът Георгиев му подари книгата „От Чамкория до Боровец”, библиофилско издание на Исторически музей – Самоков и Община Самоков.

След приветствията от страна на официалните лица, зам. – министър Грибнев, д-р Ковачка и кмета Георгиев прерязаха лентата. Отделението бе осветено от архиерейският наместник, след което гостите разгледаха обновената хирургия.

Отделението бе основно ремонтирано по Проект „Красива България“ и средства на Община Самоков. След ремонта изцяло са подменени инсталациите, всяка стая е със самостоятелна баня и тоалетна. Стаите, коридорите, както и манипулационните в Блок А са основно ремонтирани, стените и таваните – пребоядисани, подменени са подовите настилки,  обновена е осветителната система. Подменени  са всички интериорни врати и мебели. Хирургията има изцяло нов и модерен вид, което ще подобри комфорта за пациентите осезаемо.

Отделението по хирургия разполага с 30 легла, от които 3 урологични и 6 легла за съдова хирургия.В отделението се осъществява и дейност  за продължително лечение и рехабилитация.Средно годишно оттам преминават между 1100-1500 болни.

Обновяването  на материалната база, ремонтите и обзавеждането на отделения, дава и допълнителна мотивация на заетия в тях медицински персонал.

Д-р Ковачка показа на гостите и изцяло ремонтираният, преди години по европейска програма, операционен блок както и обновения наскоро със средства на болницата  административен блок.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close