ОбществоРегионални

Прерязаха лентата на обновеното неврологично отделение в болницата

Анелия Балабанова

Днес официално  беше открито реновираното отделение по нервни болести в „МБАЛ-Самоков“ ЕООД, което е с 50-годишна история. Това е поредното обновено отделение в болницата. Ремонтът е осъществен със средства на Община Самоков и 20 хил. лв. собствено финансиране от страна на лечебното заведение. Изцяло подменени са инсталациите. Всяка стая е със самостоятелна баня и тоалетна. Всички стаи, коридорите, както и манипулационните в блок А са ремонтирани, стените и таваните – пребоядисани. Подменени са подовите настилки и обновена осветителната система. „Много съм доволна, че 2020 г. започва с този ремонт” – сподели пред събралите се медицински специалисти, общински съветници и гости управителят на лечебното заведение д-р К- Ковачка.

В план-графика е заложено в следващите три години да бъдат обновени всички останали неремонтирани отделения. Поредността се определя според степента на натовареност, а целта е да се създаде подходяща и комфортна обстановка за пациентите и работещите в болничните структури. Началникът на неврологично отделение д-р Светла Скелина припомни моменти от неговата история. Тя е с начало от 3.11.1969 г. когато е приет и първият пациент. При откриването има 15 болнични легла, а през годините броят им варира между 30 и 55. Към настоящия момент разполага с 22 неврологични легла, от които 6 за интензивно лечение.

В отделението се осъществява и дейност за продължително лечение и рехабилитация. Изминалата 2019 г. през него са преминали 1175 болни, от които 27 настанени за продължително лечение. След ремонта отделението има изцяло нов и модерен вид, отговарящ на европейските стандарти. Кметът Георгиев пожела това да бъде стъпка към задържането и привличането на млади специалисти. Водосвет отслужи архиерейският наместник отец Михаил Колев, след което беше прерязана и официално лентата на обновеното неврологично отделение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close