ОбществоРегионалниСамоков

Прерязаха лентата на модерен образователен център в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“

„Самоков 365“

 Днес /12 април/ се проведе официалното откриване на модерния образователен  STEM център в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“. Това е поредната стъпка от страна на ръководството за затвърждаване на училището като иновативно пространство, в което си дават среща традицията и дигиталните технологии.

 

„Откриваме днес нашето STEM пространство, с което ще се опитаме да изпълним четирите елемента на образователната промяна –  физическа, архитектурна, техническа и образователна. Ще преподаваме по интегрирано съдържание на уроците, а участниците – учители и ученици ще имат нови роли в образователния процес“, подчерта директорът Ирена Коцева.

Проектът бе спечелен в началото на август 2020 г., а общата стойност е в размер над 200 000 лв. Извършени са избор на изпълнител, архитектурен проект и обзавеждане. Центърът е обособен в източното крило на площ от 185 кв. м,. В него са обособени няколко зони, всяка от които ще бъде за провеждане на различен тип дейности. Има пространство за отдих, творчески кът, виртуална лаборатория и зона, в която учениците ще могат да работят съвместни по различни учебни предмети.

Тържествен водосвет с пожелание за здраве на всички ученици и преподаватели и успех на новия център, отслужи архиерейският наместник Отец Михаил Колев. Сред гостите на събитието бяха кметът на Самоков Владимир Георгиев, Росица Иванова – началник на Регионалното управление по образование, проф. д-р. Кичева от ЮЗУ “Неофит Рилски”, експерти от инспектората, представители на строителния екип и на фирмата-доставчик на модерната техника за центъра, Зорница Страхинова от образователния сайт „Уча се“, партньори на училището, колеги директори на учебни заведения от общината, преподаватели. Сред присъстващите бяха седмокласниците и бивши възпитаници на училището. Поздравителен адрес учебното заведение получи от МОН и от г-жа Такева – председател на Съюза на българските учители.

Лентата на новия STEM център бе прерязана от директора Коцева, заедно с началника на Регионалния инспекторат Росица Иванова и кмета Георгиев. След това всички гости имаха възможност да го разгледат.

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Центърът предоставя всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено обучение по природни науки и информационни технологии в училище. Учениците ще се обучават в среда и чрез методи, близки до бизнеса и реалния живот. За радост именно в Самоков се намират две от 50 – те одобрени за финансиране проекти в цяла България. Това са училищата „Митрополит Авксентий Велешки“ и ПГ „Константин Фотинов“, където също предстои откриване на такъв център.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close