ЛюбопитноОбществоРегионалниСъбития

Преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски” обучават ученици на СОУ „Отец Паисий” – гр. Самоков

На 19 и 22. 02. 2016г. хабилитирани преподаватели на ЮЗУ „Неофит Рилски” изнесоха уроци пред учениците в десети и единадесети клас на СОУ „Отец Паиций”, град Самоков. Бяха разгледани темите „Романтизмът на Александър Дюма” и „Модернизмът на Пенчо Славейков и европеизирането на българската литература”, включени в годишното тематично разпределение за съответните класове. Уроците преминават при засилен интерес и голяма активност от страна на средношколците, а темите са поднесени на достъпен за тях език.

Срещата между възпитаниците на СОУ „Отец Паисий” и представители на Югозападния университет не е първата. Тя е част от поредица уроци, започнали в края на декемри. Тогава единадесотокласниците разгледаха „Бунтът на „чичовците”- урочна тема, включваща паралелно разглеждане на повестта „Чичовци” и романа „Под игото”. Материалът беше поднесен изключително интересно от доц. Ст Стоянов. Учниците от девети клас пък се запознаха със спецификата на трагическия древногръцки герой според теорията на Аристотел.

През април и юни предстоят нови изяви и тогава учениците от девети и десети клас ще се запознаят с старобългарските азбуки, с приносът на старобългарската литература за развитието на европейската култура. Десетокласниците пък ще преоткриват „Паисий и неговата История” заедно с доц. Л. Перчеклийски.

Срещите между възпитаниците на СОУ „Отец Паисий” и  представителите на академичната общност са по съвместна инциатива на учителите по български език и литература и факултета по Българска филология в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Те бяха договорени на кръгла маса за проблемите на обучението по български език и литература, организирана от Югозападния универсситет през октоммври – форум, в който представителите на СОУ „Отец Паисий” взеха дейно участие.

Смятаме, че подобни срещи между университетски преподаватели и ученици са особено полезни за средношколците с оглед на тяхната подготовка за ДЗИ, на засилването на интереса към хуманитарните дисциплини, както и за развиване на тяхните компетентности по литература.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close