БоровецСедмицата

“Преображение Господне” в Боровец отбеляза храмовия си празник

borovec preobrajenieЛюбомир Кузев

Първата и единствена у нас дървена църква в курорта Боровец “Преображение Господне” отбеляза храмовия си празник и 80 години от освещаването си.

Много миряни от двете съседни духовни околии – Самоковската и Ихтиманската – от невръстни деца, младежи, цели семейства до хора с посребрени коси дойдоха на празника, въпреки студеното и дъждовно време. Да запалят свещ за здраве и да се помолят за по-честити дни и успешна работа в храма дойдоха и много работници и служители от хотелите в курорта, както и дошли на почивка и отдих туристи.

Тържествена света литургия и водосвет отслужи йерей Любомир Манов от Самоков, след което по традиция освети и първото ранно узряло грозде от тазгодишната реколта, от което всички миряни вкусиха.

В празничната църковна служба участваха и две от монахините от Девическия манастир “Покров на Пресвета Богородица” в Самоков – сестрите Пелагия и Исидора, които обгрижват храма в рилския курорт.

Църковната служба бе украсена и с чудесните песнопения на дамския хор при Девическия манастир “Покров на Пресвета Богородица” в Самоков с диригент Димчо Тосков.

Своето първо причастие след петдневния пост си взеха двайсетина миряни от най-младия свещеник в Самоковска духовна околия отец Любомир Манов, който бе ръковоположен преди една година.

Вече четвърт век за Светата обител в курорта Боворец се грижи клисарят Йордан Христов от съседното самоковско село Радуил. Той самият вече 40 години се занимава активно с дърворезба и негови произведения красят по своеобразен начин църквата и се вписват в нейния вътрешен духовен облик.

Църквата в Боровец е построена през далечната 1933 година с доброволни дарения от местни собственици на вили, известни и влиятелни общественици и учени, както и със средства на цар Борис III. Архитектът е от австрийски произход, а храмът е изграден в типичен готически алпийски стил Това му придава една уникалност, непривичност за останалите християнски църкви в страната, но се вписва чудесно в красивата рилска природа.

Преди 1988 година храмът е бил почти унищожен, но благодарение на клисаря Йордан Христов и още десетина благочестиви християни за две години е направен цялостен ремонт и църквата отново грейва в своята красота.

На 23 септември 1934 година църквата е тържествено осветена от Екзарх Стефан. Тя е непрекъснато посещавана от гостите на курорта и винаги е отворена за извършване на църковни ритуали – венчавка и кръщене, както и за тържествена Света литургия, отслужвана за всеки голям православен празник.

Боровецката дървена църква е една от забележителностите в района и е включена като обект в “Дестинация Рила – четири сезона” по реализиращият се Европейски проект “Подкрепа за развитие на регионален маркетинг на туристическа дестинация – Самоков – Долна баня – Сапарева баня” по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013” и финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close