ЗлободневноРегионалниСамоков

Премахнаха 15 незаконни къщи по пътя за Драгушиново

Анна Манова

Петнадесет незаконни ромски постройки бяха премахнати днес в Самоков. Те са разположени на терена на бившото предприятие „Любчо Баръмов”, а заповедите за отстраняването им са издадени от страна на ДНСК още през 2011 година, когато сегашният градоначалник Владимир Георгиев встъпва в длъжност. Последните уведомления до т.нар „собственици” са от преди около месец.

С масирано полицейско присъствие и десетки жандармеристи осъмна днес Самоков. Без напрежение премина събарянето на незаконните ромски къщи тази сутрин в образувалата се нова махала, на терена северно от града, по пътя за село Драгушиново. Разрушаването започна малко преди девет часа. Решението е взето със заповед на кмета на Община Самоков. След приканването за доброволно събаряне на незаконните постройки и изтичането на съответните срокове, Общината започна принудително разрушаване на паянтовите къщи.

Местната администрация е уведомила всички живеещи незаконно на частния терен, че до днес могат доброволно да премахнат постройките и да освободят терена. Това не се случва предвид дългото отлагане на процесите и ромите са очаквали и този път срокът да бъде увеличен за неопределен период. Появата на багерите и жандармерията днес ги принуждава да изберат самостоятелното събаряне на незаконното строителство. В тези 15 постройки живеят средно по две семейства, което означава, че на улицата остават над 100 души, като сред тях има и деца.

На място бяха и ромските лидери, които потушиха назрялото недоволство. Потърсихме за коментар общинския съветник от ДПС Александър Методиев – Сали. Той нееднократно е заявявал своята позиция, че държи да бъде направено проектиране на Седми квартал, както и че ще съдейства за премахването на незаконните къщи, за да се направи подобрение на ромската махала и жителите там да плащат данъци както всички останали.

„Хората бяха уведомени отново преди месец, бяха им връчени допълнителни заповеди за събаряне на незаконните постройки. Те обаче си мислеха, че нищо няма да се събаря до момента, в който не видяха с очите си багерите и жандармерията. Всичко премина в границите на нормалното, нямаше напрежение. Хората решиха сами да си съборят сградите, една част от тях са като бараки. Неприятно е, че се случва преди есента и настъпването на зимата, когато ще се наложи тези хора да останат на улицата. Но това в никакъв случай не означава, че някой има право да строи без необходимите строителни книжа и то в частна собственост, какъвто е теренът на „Любчо Баръмов”. Всеки е длъжен да спазва законите. Заедно с Ангел Радков предложихме да се осигурят за временно ползване фургони на останалите без подслон, но това е само докато бъдат обявени търгове за закупуване на земя, в които те могат да се включат”, подчерта пред „Самоков 365” общинският съветник Александър Методиев. Той допълни също, че трябва тази порочна практика с незаконното строителство да бъде преустановена. Самият той, съвместно с Ангел Радков, поеха ангажимент да следят за наченки на незаконни постройки, които да бъдат спирани още в самото начало.

До няколко дни се очаква от терена на бившото предприятие „Любчо Баръмов” да  изчезнат всички незаконни жилищни сгради.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close