Регионални

През юли

Ученици на ПГ по туризъм ще стажуват във Франция

Анелия Балабанова

 

Quai_belu_amiensСтана хубава традиция ученици на ПГ по туризъм всяка година да пътуват до различни места в Европа и трупат опит като стажанти. Само след няколко седмици заминава и поредната група, този път за Франция. Вълненията и очакванията за едно незабравимо и изпълнено с емоции лято са факт. Вече премина изпитът, по време на който момичетата и момчетата трябваше да демонстрират езиковите си знания, умения и способности. Какво предстои след това – подробностите от Борислава Хаджийска – координатор на проекта.

 

Г-жо Хаджийска, как подбрахте децата и какво включва тази почти едномесечна визита?

Всички ученици в училището ни, на които предстои стаж по специалността, имаха възможност да кандидатстват за включване в проектните дейности. Желание изявиха 32 ученици. 20-те ученици, които преминаха успешно езиковата подготовка по френски език и нямат наказание от педагогическия съвет, проявили са през учебната година отговорност, мотивираност и желание за включване в извънкласни дейности, са класирани за провеждане на практика във Франция град Амиен. Там ще имат възможност да работят в кухни и пекарни и да се запознаят с тънкостите на френската кухня, една от най-изисканите в света.

Като претеглите везните след финала на всеки проект кое натежава повече – плюсовете или минусите?
Навярно Ви е позната максимата, че всеки опит е ценен. Ние разработваме проектите така, че да  разширяваме капацитета на училището ни и да добиваме представа за нивото на професионалистите по целия свят, макар че туризмът се развива с особено бързи темпове и с един проект на година трудно ще можем да следим развитието отвътре във водещите страни. Затова се опитваме да се възползваме от всички възможности на програма Еразъм+ и  за следващата учебна годна имаме два проекта – в единия сме координатор, в другия партньор. Опит ще проучваме в Ирландия и в Гърция.
От чисто формална гледна точка – участниците попълват анкетни карти, в които споделят впечатленията си, до сега статистическите обобщения показват, че превес има положителното. Учениците се запознават с начина на работа в друга страна, член на ЕС, усвояват знания и умения, които тук не могат поради специфичната ни ситуация и местните особености и условия, научават чужда език, запознават се с друга култура, срещат се с млади хора, пътуват, забавляват се, остават с приятни спомени.

Какви са реалните ползи за вашите възпитаници?
Всяко пътуване е и пътуване към себе си. Програма Еразъм + Ключова дейност 1 – Мобилност в професионалното образование дава шанс на всеки, включил се в дейности, първо, да усъвършенства и развие интелектуално-практическия си капацитет чрез нови знания, умения и опит, второ, да разшири мирогледа си като се пребори с редица свои стереотипи, предразсъдъци и предубеждения, и всякакви установени и мисловни форми за живота. Срещата с друга култура действа като катализатор на вътрешните процеси особено във възрастта на нашите ученици. Тя е оглеждане на другите, в техните успехи и слабости и същевременно вглеждане отвъд видимото в лично избраната посока.
В чисто практически аспект те получават сертификат “Европас Мобилност”. Свидетелствата за професионална квалификация, издавани от българските професионални гимназии, не са признати във всички страни на Европейския съюз, но този документ се ползва с уважение от работодателите и е официално признат.
Мислите ли да продължавате и вървите по този път, начертан през годините?
Да. Екипът ни е твърдо убеден в необходимостта от провеждане на практика в реална работна среда в страни от Европейския съюз. Всеки проект ни поднася своите изненади, носи своите разочарования и своето очарование. И това именно поддържа и интереса ни към подобни инициативи, което само по себе си означава и търсене на нови пътища.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close