ОбществоРегионални

През пролетта започва саниране на 37 жилищни сгради по ОП „Региони в растеж”

Самоков 365

Продължава работата във връзка със спечеленото финансиране по ОП „Региони в растеж” на стойност 8 млн. лв. Половината от тези средства са за внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, сградата на общинска администрация и на полицията. В края на месец януари се проведоха разяснителните пресконференции, на които кметът Вл. Георгиев подчерта, че предвид дългата зима в Самоков, административните сгради определено имат нужда от внедряване на мерки за енергийна ефективност и ремонт. На сградата на общинска администрация ще бъде извършен ремонт, който включва основната сграда, Ритуалната зала и подземния паркинг. Ще се ремонтира и топлата връзка от паркинга към основната сграда. При ремонта на ОУ „Митр. Авксентий Велешки” e предвидено обновяване на основната сграда, помощната сграда и физкултурния салон. Очакванията са чрез реализацията на проекта да се осъществи тяхната рентабилна експлоатация и осигури достъпна среда.

Около 50% от отпуснатите средства са за ремонт на частни сгради – блокове и кооперации. За кандидатстване са предвидени многофамилни къщи, в които заложените строително-ремонтни дейности предвиждат внедряване на мерки за енергийна ефективност – саниране, смяна на дограма, изолация на покрив и подмяна на осветлението, като целта на всички проекти е постигане на енергийна ефективност клас С. В тази връзка беше и отправеното питане на днешната сесия от групата съветници от ГЕРБ. Те се поинтересуваха кои точно са обхванатите сгради. Кметът Вл. Георгиев  поясни в отговор, че общо 37 са включените обекти. От тях 26 са къщи, една кооперация и 10 жилищни блока. като по-големите са 3-те блока на пазара, на ул. „Търговска”, „Рилски лен”, бл.1 в „Самоково”, бл.15 във „Възраждане”, ЖСК „Езерото”. Сред критериите при избора да има 100% съгласие на собствениците, сградите да са с не повече от 35 самостоятелни обекта и в тях да не се извършва стопанска дейност. „За тях са избрани изпълнители и предстои издаване на разрешения за строеж” – съобщи Ели Кашинова – гл. експерт „Общински имоти”. Очаква се същинските строително-ремонтни дейности да започнат в началото на месец април. За оставащите седем блока от обхвата на Националната програма също са избрани изпълнители. Останалите 10 са готови и предадени. В момента процедурата е спряна, поясниха от общинска администрация.

Буквално преди няколко дни дойде радостната вест, че има одобрен допълнителен финансов ресурс за втора процедура за енергийна ефективност по ОП „Региони в растеж”. Общината ще подаде и оставащите до общия брой от 54 жилищни сгради и по този начин ще бъдат обхванати 100% от подалите документи и одобрени кандидати, обеща кметът в отговора си към съветниците.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close