ОбществоРегионалниСамоков

Президентът Румен Радев посети днес Самоков

Самоков 365“

Президентът Румен Радев посети днес Самоков. Той бе посрещнат от градоначалника Владимир Георгиев.

Държавният глава посети сградата на Общината, където имаше възможност да се срещне и разговаря с местното ръководство. На срещата присъстваха двамата зам.-кметове, секретарят на общината, главният архитект и директора на дирекция ТСУ. Темите на разговор бяха свързани с необходимостта от децентрализация, което ще доведе до финансова стабилност на общините и обезпечаване на отговорностите им. Важно е да се подеме законодателна инициатива, при която част от корпоративните данъци от територията на дадена община да се връщат в общините, за да се реализират програми, чрез които да се насърчава инвестиционният интерес. Другата тема на срещата бе свързана с новите промени на Закона за устройство на територията. Местното ръководство изрази притесненията си, че с тези промени много ще се утежнят процедурите в общините, което не е добре нито за гражданите, нито за институциите. Обсъдена бе важността на довеждащата инфраструктура за развитието на района, като единият аспект бе свързан с належащи ремонти, а другият – с инвестицията в железопътен транспорт до Самоков.

След срещата в общината президентът Румен Радев, придружен от кмета, поднесоха цветя на стелите на героите от Булаирската епопея. Кратко представяне на сградата на Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”, като един от най-големите български военни паметници, направи председателят на читалищното настоятелство Стоян Пашов. По пътя към художествена галерия „Проф. Васил Захариев” президентът Радев поздрави децата, дошли да се пързалят на ледената пързалка в центъра на града.

В Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ директорът на Исторически музей – Самоков  Веселин Хаджиангелов представи на президента постоянната експозиция, както и новооткритата изложба, посветена на 80-годишнината на проф. Михаил Енев. На представянето присъства и съпругата на  проф. Енев, проф. Ивана Енева. Тя поздрави президента и му подари книгата на своя съпруг „Захари Зограф на Атон”.

Държавноят глава проведе разговор и с присъстващи културни дейци и общественици. Ани Йовева му подари самоковска шевица, като сподели колко е важно да се мотивират младите хора да изучават занаяти, тъй като това изкуство, ако няма поддръжници, ще изчезне. Самоковският художник Бойко Павлов сподели с своето уникално изкуство – рисуване на икони върху камък и изрази надежда, че институциите ще подкрепят повече творците. На срещата присъстваха и кметове на Самоков – Христо Ярловски, Георги Големинов и Ангел Немов, които говориха за развитието на Самоков през годините. Президентът получи като подарък от музея книгата „Самоковска художествена школа” на Михаил Енев. Той се трогна от подаръка – голяма мартеница, изработена специално за него от децата от Центъра за настаняване от семеен тип.

След Галерията Радев посети Графичната база в Самоков. Историята на базата разказа Веселин Хаджиангелов. Гено Генев, който до 2018 г. бе уредник на базата разказа за работата на печатните машини, а неговият син – художникът Ради Генев, сега уредник на базата, направи демонстрация на отпечатване на икона на Никола Образописов от дървена матрица. Румен Радев бе посрещнат от викария на Софийска митрополия Поликарп и архиерейският наместник Михаил Колев, заедно с духовници от Самоков и Софийска митрополия в храм „Успение Богородично”.

В Митрополитската църква той проведе разговори с духовенството и необходимостта от силна вяра точно във времена като днешните. Той получи дар, изпратен му от Патриарх Неофит и икона на покровителя на Самоков Симеон Самоковски.

Последната спирка от посещението на президента в Самоков бе завод „Самел 90”. Ръководството на завода представи продуктите от военната и гражданската промишленост, които се произвеждат в предприятието, както и пазарите, на които се реализира продукцията. Накрая г-н Радев се запозна с автомобилите от военната промишленост, които се произвеждат в Самоков, с възможностите им и оборудването за тях.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close