Самоков

Президентът Радев идва за празника на Самоков

Светлин Димитров

На 21 август всяка година Българската православна църква прославя нашия роден светец Симеон Самоковски. Денят се отбелязва и като празник на Самоков. Поради скорошното наводнение в града /03.07.17/, проявите в рамките на неговото провеждане ще бъдат редуцирани. Същинската част ще започне на 15 август с храмовия празник на Митрополитската черква, където от 8.00ч ще бъде обслужена тържествена света литургия, а след това от 11.00ч   осветен и раздаден курбан за здраве на гражданите и гостите  на града.  На следващия ден – 20 август градският празник ще продължи   на  Бельова черква с тържествена света литургия, която ще бъде отслужена в 8.00ч, съпътствана от  освещаване  на черковен курбан в  11.00ч и фолклорен концерт. Благодарение на участниците и фолклорните формации публиката ще може да се отпусне и да поеме целият български дух и култура.

На 21 август програмата ще продължи с празника на СВВМЧК Симеон Самоковски като от 19.00ч ще бъде отреден  тържествен водосвет, след 19.50 ч е предвидена  церемония по издигане на знамената. За първи път по повод празника на града ще бъдат връчени удостоверения и стипендии на община Самоков. Те ще отидат при талантливи момичета и момчета завоювали значими успехи в областта на спорта, науката, изкуството. Обикновено те ги получаваха в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители. В 20.15ч на сцената ще излезе любимата за всички времена емблематичната Тони Димитрова, която ще предаде на публиката бургаския и морски дух. След 21.25ч гостите и жителите на града ще се насладят на прекрасните ефекти на празничната заря. В минутите след 21.30 ч на площад „Захари Зограф” ще излязат Ива Давидова и танцова формация.

Очаква се сред официалните гости да присъстват президентът на Република България Румен Радев и Негово Светейшество патриарх Неофит, към които има отправена покана от страна на общинското ръководство.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close