Бизнес

Презареждане… в холистичен център „Елсара”

polina penevaАнелия Балабанова

Алтернативно и нетрадиционно. Всичко в тази графа често минава под общ знаменател – звучи любопитно и в същото време малко плашещо заради новата и непозната материя и евентуалните рискове и предизвикателства, които тя крие. Мнозина подхождат скептично и по отношение на иновативните терапии и методи за лечение. Предпазливостта  донякъде е основателна. Все пак става дума за здравето – най-голямото богатство на всеки човек. Само че когато лично си изпитал положителния ефект на процедурите и те са ти помогнали да преодолееш физическото си или психическо неразположение, разсъждаваш по съвсем друг начин. Нещо повече – опитваш се да приложиш наученото върху други хора. Именно в такава ситуация се е озовала Полина Пенева. Едно младо момиче, но достатъчно отворено към всичко ново, креативно и ефективно. Дипломиран политолог от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, но с интереси в областта на регресията, масажите и всички алтернативни способи за въздействие върху човешкото тяло и психика. Центърът, който създава е естествено продължение на това нейно влечение. „Елсара” функционира от 8 април тази година. За повечето хора понятието „холистичен” звучи неразбираемо и твърде далечно. Има и такива обаче, които се възползват от всяка възможност да изпробват някоя от процедурите. Интересуват се, искат да научат нещо повече и се ровят непрекъснато в интернет. За непросветените ще споменем, че думата означава цялостен. Точно такива са и терапиите, които се предлагат – насочени цялостно към организма и представляващи алтернативни методи за лечение. Богата палитра от терапии и практики, спомагащи за разрешаване на проблеми и неразположения на физическо, психическо и емоционално ниво. Поли Пенева разкрива и останалите подробностите около дейността на центъра, бъдещите цели и амбиции.

Холистичен център и то в Самоков – звучи доста интересно. Има ли вече хора, които проявяват по-голямо любопитство и са ваши клиенти?

Да, има. Такива, които се интересуват от боуен, която е една съвсем нов вид терапия и регресията. Истината е, че не всички знаят за какво точно става въпрос и може би не всички са отворени за алтернативните методи. Повечето предпочитат да се доверяват на лекарствата и докторите и да им се поставят диагнози, докато ние тук работим с тялото на човека и му помагаме.

Как протича един сеанс, какво правите?

Това, което предлагаме са терапии за регресия, рейки – вид енергийна практика, боуен, иумейхо и няколко вида масажи – класически, антицелулитни, медомасажи /детоксикация/, спортни и масажи на лице.

Никакви ли медикаменти не използвате, дори и такива на билкова основа?

Единствено маслата, с които се правят масажите, но те се различават драстично от ефекта, с който са лекарствата.

Има ли конкретни състояния на организма, които облекчават и при които са особено ефикасни терапиите, които предлагате?

Всяка една терапия помага за различно нещо. Регресията е метод за връщане в миналото. Своеобразно пътуване във времето, с което можем да разкрием корените на актуални за настоящия живот тревожни ситуации и стил на поведение и да ги преодолеем в хода на нашите срещи. Ако приемем, че проблемите и нещата, които ни се случват сега си ги носим кармично от предишни животи. Регресията е метод, чрез който ние разбираме първопричината за състоянията ни сега, за взаимоотношенията ни с хората, страхове, фобии, паник атаки. Дори има случаи на пълно излекуване на тези паник атаки. Човекът разбира каква е причината и съответно организмът му сам се бори и се справя с това нещо.

Сами ли провеждате тези терапии или разчитате на външни специалисти?

Аз съм завършила регресивната терапия в София. Имах причини, здравословни проблеми, заради които се обърнах към нея. Регресията беше методът, който наистина ми помогна. От тогава забравих въобще проблемите, които имах и това много ме насърчи да започна на се занимавам по-задълбочено. Изпитах го върху себе си и разбрах, че има ефект. Аз се занимавам с регресията, майка ми – Елка Митева с боуен и рейки, а колегата Ивайло Христов с иумейхо, спортен и класически масаж.

Това ли е рецептата – човек да преживее нещо лично, за да е най-полезен на останалите, които имат подобни проблеми?

Мисля, че да.

На мен лично идеята за Холистичен център ми звучи доста оптимистично. Вие самите оптимисти ли сте затова, което правите и мислите ли, че хората ще го приемат?

Решението за Холистичния център беше мое и на майка ми, защото все повече хора се нуждаят от едно такова място в града, където могат да дойдат и опитат нещо ново. Опитваме се да гледаме оптимистично на нещата, защото идва един момент, в който никой и нищо не може да ти помогне. Трябва сам да си помогнеш и започваш да търсиш всякакви начини. При положение, че вече имаме клиенти, мисля, че има такива, които са отворени към алтернативните методи за лечение, които предлагаме. А и ми се струва, че тепърва ще има интерес. В крайна сметка това си е и до човек.

Обмисляте ли допълнителни услуги, които предлагате на вашите клиенти? По някакъв начин да се развивате в насоката, която сте избрали?

Засега не. Съсредоточили сме се върху нещата, които предлагаме в момента.

Следите ли от ваши колеги новите неща, които навлизат и съответно да ги прилагате в практиката си?

Да. Опитваме се, но не става въпрос за нови процедури, а допълващи към това, което ние предлагаме.

Дипломите и сертификатите ли правят човека добър специалист?

В случая да, защото това е една специфична материя, с която е добре практикуващият да бъде запознат и да знае как действа на организма, дали има странични ефекти или не. Не е хубаво човек сам да подхожда към това.

 Политологията къде остава?

Засега на заден план.

ОТДЕЛЕН МАЛЪК ТЕКСТ

Ивайло Христов : Желанието ми да се занимавам с иумейхо и различни видове масажи дойде след като мои близки постоянно се оплакваха от болки в кръста, рамената и т.н. Аз исках да им помогна по някакъв начин и разучавайки  причините за болките в интернет, случайно попаднах на иумейхо терапията. Задълбах се по-навътре и ми направиха огромно впечатление характерните движения. Потърсих курсове за хора, които се занимават с това и биха могли да ми разкажат повече. Попаднах на Стефан Божилов, който ме научи на този метод. Показа ми някои движения и аз страшно се запалих по този тип лечение. Вече почти две години се занимавам интензивно с иумейхо и масажи.

Само при някакви физически неразположения ли се прилага и какво точно представлява терапията?

Иумейхо е универсален метод, който помага на тялото да възвърне своята симетрия, тъй като малко хора имат например прав таз. Почти при всички има някакво изкривяване, което в повечето случаи се получава още при раждането или пък в последствие от размествания при тежки физически натоварвания, катастрофи и т.н.

Говорим и за гръбначни изкривявания. Има ли възрастови ограничения за прилагането на процедурите?

Няма възрастова граница. Иумейхо се прилага както при малки деца, така и при възрастни хора.

 

МАЛКО КАРЕ ИЛИ КАРЕТА

РЕГРЕСИЯТА е терапия за връщане в миналото. Като няма значение 2 – 5 – 15 дни, месеци години или минали животи – всичко това е регресия. Връщане, което ни помага да си спомним кои сме били, какво ни се е случвало и защо. Разбираме причините за всичко, което ни се случва тук и сега.

За какво помага? – Да разкрием ПРИЧИНИТЕ  за актуални за настоящия ни живот тревожни ситуации. Причините за всички видове заболявания, за проблеми във взаимоотношенията, причините за страховете ни, помага  да се преодолее чувството за вина, тъга, самота, неудовлетворение от живота…

РЕЙКИ е енергийна практика за балансиране и хармонизиране на всички аспекти на човека – тяло, ум, емоции и дух. Универсална система за въздействие чрез полагане на ръце върху тялото на човека.

За какво помага? – Активира нормалните енергийни процеси на тялото.               – Отнема физическото и емоционално напрежение. – Активира вътрешните процеси на обновление и подмладяване на организма. – Очиства организма и му помага да се освободи от токсини и плаки.

БОУЕН – първостепенно откритие на 21 век! Холистична терапия, която настройва тялото да се самолекува. Всеки дисбаланс или проблем в тялото ни може да бъде посочен и отстранен чрез активиране на собствените възстановителни механизми. Препоръчва се за всички възрасти, от новородени до дълбока старост. Методиката няма противопоказания.

За какво помага? – Остри, хронични, неврологични и психо – соматични заболявания, мускулно – скелетни и ставни проблеми, дисбаланс и проблем на вътрешните органи, проблеми на емоционално ниво, авто – имунни заболявания, алергии, неврологични проблеми, инсулт, Паркинсон, шокови състояния и др…

ИУМЕЙХО е универсална японска методика, която включва масажни и наместващи техники, гимнастически упражнения. Всички те се опитват да съвместят центъра на тежестта с енергийния център на тялото.

За какво помага? – Изкривяване на гръбначния стълб, мигрена, коксартроза, дископатия, болки в гърба, плексит, ишиас, лумбаго, парези.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close