Седмицата

Пред прага на първия местен референдум

Referendum1 (1)Анелия Балабанова

Ще се проведе ли първият местен референдум в Самоков и ще бъдем ли свидетели на вот три в едно наесен? Отговорът на този въпрос ще стане ясен до броени дни и седмици, но след внесената в деловодството Общината подписка от Инициативния комитет срещу изграждането на Регионално депо за отпадъци, подобен сценарий изглежда все по-реален. Събрани са над 4100 подписа, доста повече от необходимото. В сряда те бяха внесени за разглеждане от Общинския съвет, който ще има решаващата дума ще го бъде ли или не допитването? Чисто законово няма пречка то да бъде осъществено и най-накрая да се чуе думата на гражданите, но…знаем, че всяко нещо е предпоследно и винаги може да се намери вратичка и оправдание, за да не стане. При всички случаи един местен референдум заедно с националния и предстоящите местни избори би бил стъпка в подкрепа на демокрацията и безспорен плюс за общинското ръководство, ако реши да приеме подобно предизвикателство. Акцентът и фокусът в тази дългогодишна сага постепенно се изместиха от това да има или не депо към това къде да бъде разположено и фрапиращите грешки в доклада по ОВОС. Чисто документално процедурата е доста напреднала и в момента съвсем близо до старото сметище се изгражда Регионален център за управление на отпадъците за общините Самоков, Костенец, Ихтиман и Долна баня. Притесненията са, че неформално ще се присъедини и София, което е близо до мисълта и звучи логично. Така индиректно и боклукът на столицата също може да се озове в Самоков. От другата страна на барикадата са мотивите, свързани с осигуреното финансиране по програма „Околна среда” и изчерпания капацитет на старото сметище, което е истинска екологична заплаха, които са изтъквани многократно по един или друг повод. Останалите въпросителни са около създаденото преди дни /на последната сесия на Общински съвет/ общинско предприятие, ангажирано с депото – това какви ще бъдат неговите ангажименти и приоритети и кой реално ще стои начело на дружеството. Ето какво сподели Румяна Костадинова минути преди тя и останалите членове на Инициативния комитет да внесат събраните подписи в деловодството на Общината.

Събраните подписи правят ли вас, хората от Инициативния комитет, по-големи оптимисти, че най-накрая ще се стигне до този референдум?

Да, категорично. Независимо от това, което всички говорим помежду си България е правова държава и законът в тази страна така или иначе има върховенство. Без значение, че разни хора си въобразяват, че могат да го тълкуват и използват както си искат, в края на краищата смисълът на демокрацията е, че волята на хората е тази, която определя бъдещето им. Оптимисти сме и имаме надежда, по-голяма дори от преди пет години, когато започнахме.

Колко подписа успяхте да съберете?

Близо 4200, което е над минимума, необходим по закон. Ние за всеки случай събрахме повече, защото понякога се случва в тези подписки данните на някои хора да са неточни, което прави подписите им невалидни. Така, че сме се презастраховали. Щяхме да съберем още, но тези са достатъчни.

Ако мнението на гражданите, което изразяват тези подписи за пореден път не се чуе, какво следва оттук нататък?

Всичко, което законът позволява и всичко, което законът е разписал. В този случай няма никаква причина Общината да откаже референдум при положение, че сме събрали подписите, необходими за това. Ако някой реши да откаже, да не уважи нашето желание и това на над 4000 самоковци, които са се подписали, значи трябва да обясни защо го прави. Ние ще се движим по закона изцяло.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close