Самоков

Предстоят промени в заплащането на персонала в болниците

Самоков 365

Предстоят промени, които ще бъдат не само за МБАЛ-Самоков, а за всички болници – общински, областни, специализирани и частни. Това коментира д-р К. Ковачка във връзка с посещението на министър Ананиев и новата методика за определяне на работните заплати, която в момента е подложена на обществено обсъждане.

Окончателните промени в заплатите и начина за определянето им предстои да влязат в сила от 1-ви юли. Управителят  на МБАЛ-Самоков поясни, че с Медицинския съвет на болницата се обсъжда по какъв справедлив начин да бъде увеличена базисната работна заплата на персонала. Предвижда се за всички медицински специалисти сумата да бъде една и съща като към нея ще се добави допълнително материално стимулиране в зависимост от конкретните умения, отношение към пациентите, наличието на жалби и оплаквания. ДМС ще се определя ежемесечно на база споменатите критерии. „Ще го направим така, че да запазим финансово стабилна болницата като изпълняваме ежемесечния лимит, който ни се подава от Касата и достигнем показателите, които министър Ананиев съобщи” – увери д-р Ковачка.

„Ние сме ги изпълнили за МБАЛ-Самоков. От общите разходи на болницата, тези за работни заплати в самоковската болница са 64%. Постигнали сме този резултат, но трябва да го задържим и колкото се може да го увеличим като минимизираме останалите разходи на болницата, доколкото е възможно” – добави още тя. Прогнозно до 31-ви декември болничното ръководство трябва да е наясно с финансовия резултат на лечебното заведение и какво ще бъде мотивирането на всеки един медицински специалист, на лекарите, както и на останалия болничен персонал. Във връзка със заплатите, предстоят промени и в КТД, приет миналата година. „Ще се стремим да удовлетворим и останалите искания на персонала в болниците, свързани с условията на труд, социалната политика и работно облекло” – обеща д-р Ковачка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close