ОбществоРегионалниСамоков

Предстоят проверки на басейните на открито

Анна Манова

Предстоят проверки на откритите басейни, това подчерта здравният инспектор РЗИ Георги Николчов.

Със затоплянето на времето и настъпването на летните месеци откритите басейни вече са в готовност за работа, но при спазване на определените мерки, дистанция и хигиена.

„Инструкциите за работа на откритите басейни, спортните зали и заведенията са разписани на ниво министерство. Не обсъждам дали мерките са правилни или не. Те са издадени, за да се спазват. От другата седмица започваме проверката на откритите плувни басейни. Това е традиционна процедура, която правим в началото на всеки сезон“, каза Николчов.

Ще бъдат взети проби от водата. Като всички, които ще посещават басейните трябва да са наясно, че тя ще бъде прехлорирана. Това означава, че ще бъде по-високо нивото на свободния хлор. От своя страна това създава по-силен аромат, който напомня мирис на тиня. Здравният инспектор Георги Николчов сподели също, че са водили разговори с началника на ВиК дружеството в града Ивайло Добруджански, да се прехлорира водата във връзка с протичащите ремонтни дейности.

В заповедта на здравния министър Кирил Ананиев е записано, че се допускат посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти, при спазването на няколко мерки – задължителен филтър на входа на влизащите, като не се пускат хора с висока температура, осигурена дистанция от 2.5 м при влизане, обработката и дезинфекцията на водата да осигурява остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л. На всеки час трябва да се почистват и дезинфектират прилежащите помещения – тоалетни, съблекални и др. Персоналът трябва да е с маски и ръкавици и да има диспенсери с дезинфектант. Не трябва да се допуска и струпване на хора в общите помещения. Трябва да се спазва дистанция между чадърите и шезлонгите. Не се разрешава работата на водни атракциони.

„От почти всички мерки останаха в сила само тези да се носят лични предпазни средства на обществени места и да се спазва социална дистанция. Но преди всичко опира до личното съзнание на хората“, каза Николчов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close