ОбществоРегионалниСамоков

Предстои превръщане на Синагогата в културно – исторически комплекс

„Самоков 365“

Предстои възстановяване на Синагогата в Самоков. От Община Самоков е внесен проект за съгласуване от Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Изработеният подробен устройствен план получи одобрението на НИНКН и на следващ етап трябва да бъде съгласуван проектът. Основната му цел е реставрация, адаптация, социализация на сградата на Синагогата и превръщането й в неделима част от градската социална среда. Идеята е тя да бъде културен център и туристическа атракция, обединяваща функциите на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и парково пространство.

Ще бъде направена и допълнителната сграда на подземно ниво, като по този начин няма да се нарушава обемно-пространственото възприятие на основната сграда като културна ценност. Именно в новата сграда се предвижда музейната експозиция, която ще бъде част от Историческия музей. Там ще се помещават още кафене, администрацията на обекта и санитарните помещения. Ще бъде направено облагородяване на двора като ще се изгради алея, ще се озелени, ще се постави парково обзавеждане.

При изготвянето на проекта е следвана основната идейна линия да се покажат специфичните ценностни характеристики на културно-историческия обект, както и да предлага различни начини за представяне на тяхното многообразие и свързаност. Заедно с разположената наблизо Сарафска къща, проектът за Синагогата ще оформи в цялостна концепция един културно-исторически комплекс.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close