ОбществоРегионални

Предстои конкурс за управител на болницата

Самоков 365

С решение на ОбС-Самоков от днешната сесия е обявен конкурс за управител на „МБАЛ-Самоков” ЕООД. Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите са да имат магистърска степен по медицина или икономика и управление с придобита квалификация по здравен мениджмънт. Предвижда се конкурсът да протече на три етапа.

Първият включва проверка на документите и съответствието с предварително обявените изисквания. След него претендентите трябва да представят програма за развитието и дейността на лечебното заведение в рамките на тригодишен период. Също така да изложат своите виждания по отношение на Националния рамков договор за 2020 г. и възможностите за общинските болници, перспективите на общинското здравеопазване при настъпили промени в здравното законодателство, акредитацията на лечебните заведения, медицинските стандарти, перспективите за решаване на кадровите дефицити и финансирането на общинските болници.

Петчленна комисия ще изслуша кандидатите и внесе предложение до Общинския съвет. Председател е Ангелина Вангелова, а секретар – Бранимира Бодурова. Включени са още представител на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, д-р Ивалина Трендафилова – магистър по медицина и Емилия Атанасова – правоспособен юрист. Общинският съветник от БСП Дончо Зашев предложи вместо Емилия Атанасова в комисията да влезе Ангел Немов. След кратки оспорвания дали има или не конфликт на интереси /съпругът на Атанасова е служител на лечебното заведение/ предложението беше прието. Самата тя отказа да си направи самоотвод. Крайната дума относно избора на управител е на Общинския съвет, който трябва да утвърди направеното от комисията предложение.

Отложено за  следващо заседание беше решението по направената докладна болницата в Самоков да носи името Св. Панталеймон. Припомняме, че това е името на храма, който в момента се изгражда. Инж. Петър Георгиев предложи болницата да остане „МБАЛ-Самоков” и да бъде проведено обществено допитване. Единият от вариантите е лечебното заведение в бъдеще да носи името на някой заслужил самоковски лекар.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close