ОбществоРегионалниСамоков

Представиха обновена експозиция от възрожденски оръжия в Музея

„Самоков 365“

Обновена експозиция „Възрожденско оръжие“ бе представена вчера /05.03/ в Историческия музей в града. Тя бе по повод националния празник 3 март и в чест на 80-годишнината от първата копка за изграждане на сградата на Музея.

„Още от началото на тази година ни тръгна на много дарения. Първото дойде от страна на наследника на Мария Йончева – Христо Йончев. Той ни предостави множество документи, снимки и предмети. Второто дарение е бронзова скулптура на проф. Богдан Филов“, подчерта директорът на ИМ   д-р. Веселин Хаджиангелов. Той допълни, че личността  на проф. Богдан Филов не е случайна. По думите му проф.  Филов е положил първата копка на местния музей и е негов дарител.

По-интересната част за посетителите е новото допълнение към постоянната експозиция със самоковско оръжие от периода на Възраждането. Повече от 70 години тези експонати са били заключени в хранилище. И със сигурност ще събудят интереса на всеки, който прекрачи прага на Историческия музей в града. Наред с тях е подредена и изложба, съдържаща факти за част от експонатите. Тя е направена така, че да може да гостува на различни места. Първото й „пътуване“ ще бъде през лятото в Цари мали град. Наред с това екипът на Историческия музей са съставили каталог, посветен на възрожденското оръжие. Всеки, който иска може да си го закупи на място.

Сред гостите на събитието бяха зам. – кметът Люба Кленова и зам. – областният управител Николай Борисов. Присъстващите можеха да се насладят на вокален ансамбъл „Вокс Орфикус“, които изпълниха акапелно едни от най-хубавите български патриотични песни.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close