Седмицата

Представител на Областен информационен център гостува в Самоков

oblasten informacionen centarСамоков 365                              

В залата на Туристическия информационен център бе проведена среща с  Мадлен Георгиева от Областен информационен център София град и София област, който работи активно от две години.

Серията от обиколки стартира на 16 март и ще приключи на 9 май. След 15 април ще има още един информационен тур, в който ще се осъществят срещи относно проектните идеи и ползвателите.

Заложено е през 2015 година да се отворят още проекти. Европейската комисия е одобрила 5 програми до момента. В средата на годината се очаква да стартират и програмите по регионално развитие и регионален растеж. Новото е, че бизнесът ще бъде допустим и в „Околна среда”.

Идеята е повече хора, организации и институции, да се включват.

На срещата се говори за оперативни програми, туристическите услуги и инфраструктурата в селата, регионите в растеж, каквито са общините. Целта е да се направи проучване след населението относно това кое е най-важно да се случи във всяка община. Събират се анкетни карти, а след 15 март ще предстоят срещи с анкетираните, за да бъдат и самите те информирани.

Срещата имаше за цел да запознае хората с програмите и да улесни кандидатстването им по тях. Да отговори на въпросите и да бъде в помощ, да се обясни на достъпен език – от идеята до обновяване проектното предложение за финансиране.

Стана ясно, че като цяло се търсят социалната полза и ползата за околната среда. Също, насърчаване наемането и заетостта на младите хора, като за пример бе дадено партньорството между фирми и училища.
Споменато бе, че до момента в голям процент от случаите селата са оставали извън обхвата на всички програми, но това ще се компенсира.  Ще се подкрепят земеделски и неземеделски проекти, а кооперирането на земеделски производители или на юридически лица ще увеличава процента.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close