Политика

Предсрочните избори са приоритет номер едно пред ПП ГЕРБ

IrenaСлед горещото политическо лято, в сряда стартира новата парламентарна сесия. Началото беше белязано от масови демонстрации на противници и привърженици на правителството. Каква ще бъде реакцията на опозицията? Разговаряме с Ирена Коцева – народен представител от ПП ГЕРБ, 26 МИР София област, която споделя очакванията си за новия политически сезон.

 

Г-жо Коцева, как ще коментирате протестите срещу правителството?

 Така, както г-н Бойко Борисов в понеделник обяви: „Нашата партия приема исканията на протестиращите, защото те са основателни и справедливи. Солидарни сме с тях и изразяваме уважение към упоритостта и последователността на усилията на всички, които 80 дни не се отказват от протестите.Приемаме призива за незабавна оставка на правителството и се обявяваме за нови избори до края на годината. Присъединяваме се към апела всеки гражданин и всяка партия, които искат оставка на правителството и незабавни избори.

 Протестите са предизвикателството на истински демократичното гражданско общество. Те продължават, защото все още липсва чуваемост и диалог. Несъразмерно много управление бе дадено на ДПС, съобразно изборните резултати. Кадровите решения се правят стихийно, на тъмно. Потенциалът за управление е скромен. Взети бяха, и продължават и в последните дни да се взимат, груби субективни решения.

Обидни бяха думите на г-н Михаил Миков на 4-ти сутринта за протеста „Политиката да доминира над крясъците”.

Дипломатическите мисии в България, лидерите в Европа прецениха, че това правителство е вредно за България, само нашите министри не искат да чуят „гласа” на протеста. Защо? Докога?

Правителството може и да оцелее. На своя страна има безпринципна коалиция от партии БСП, ДПС, Атака…Каква цена ще заплатим ?

 

Вашата и на партията Ви позиция по отношение на предсрочните избори?

 Както обявиха от пресцентъра на партията ГЕРБ в свое изявление нашият лидер Бойко Борисов каза, че депутатите ще присъстваме на откриването на есенната сесия на Народното събрание на 4 септември, за да призовем за оставката на правителството. Основната цел на ГЕРБ в парламента ще бъде да работи за осигуряването и провеждането на предсрочните избори.

Г-н Борисов каза още: „Оценяваме политическата ситуация в страната като напрегната. Намираме се в политическа и институционална криза и трябва да търсим бърз изход от нея. Държавата не работи, институциите са блокирани, БСП прави собствената си политика „на заем“ и на гърба на всички българи и техните деца, които трябва да изплащат дълговете й. 100-те дни на правителството показаха, че то не може да решава проблеми, но чудесно се справя със създаването на проблеми.” И по-нататък: „Отхвърляме предложението на Сергей Станишев за съгласиепо предложените от него национални приоритети. Те са изработени в неговия кабинет и не са известни на политическите и гражданските организации, на президента, на широката общественост. Националните приоритети не могат да бъдат формулирани и наложени от един непопулярен лидер или от партии с ниска обществена подкрепа и загубено доверие.”

Незабавната оставка на правителството е официалната позиция на ГЕРБ, аз я подкрепям и нямам какво да добавя.

 

Вашите приоритети през новия политически сезон в 42 Народно събрание?

Позицията на ГЕРБ за предсрочни избори е приоритет №1. За съжаление останалите парламентарно представени партии не поставиха дневния ред на хората около парламента като свой на първото заседание от новия политически сезон.

В него аз ще бъда част от отговорна опозиционна сила, единствената, най-голямата група в парламента. Ще участвам в работата на две комисии – Комисия по образование и наука и Комисия по култура и медии. Разбира се, не мога да скрия, че аз съм човек, който се мотивира от самата работа и в този смисъл повече ме мобилизира изпълнителската работа, когато очаквам конкретни резултати от дейността си. По-трудно ми е да изпълнявам чисто политически функции. Давам си сметка, че политика се прави – не се говори. Желая да бъдем част от стабилни институции, които да не дават повод за искане на оставки.

 

Промени ли се Вашето отношение към Самоков след избора Ви за народен представител от 26 МИР?

Самоков е моят роден град и аз където и да се намирам, каквато и позиция да заемам, няма да престана да се вълнувам от процесите, които протичат в него. Дълги години градът ни се развиваше хаотично. Днес вече го виждам по-подреден и съм с надежда, че ще се работи с дългосрочни визии, а не мандатно.

 

Как Вие ще защитавате интересите на Община Самоков в Народното събрание?

Основно чрез своята компетентност в сферата на образованието. А всички значими за общината въпроси и проблеми, които ми поставят жителите иръководителите на Самоков аз ще поставям пред Парламента или съответните институции. Това може да става в приемния ми ден – понеделник от 10.00 до 12.00 часа в офиса на ПП ГЕРБ на площад „Захари Зограф”, както и при неформални срещи.

 

Следите ли работата на ОбС-Самоков и какво Ви прави впечатление? Има ли съществена разлика от времето, когато Вие бяхте негов председател и сега?

И за миг не съм престанала да се интересувам от работата на общинските съветници. Винаги се включвам в дебатите на моите съпартийци при подготовката им за сесиите. Мисля, че по важните и значими теми всички съветници подхождат отговорно и морално, без подчертано партийни пристрастия и боричкания. След моя избор за народен представител съветниците от групата на ГЕРБ продължиха да са активни в исканията за прозрачни и правилни решения, в интерес на общината и хората.

Искрено се надявам, че и жителите на общината виждат това и в края на мандата ще поздравят своите избраници за добрата работа, зрели и далновидни решения.

 

Има ли промени в Общинската структура на ПП ГЕРБ след напускането на неговия лидер?

Да, има промени! Ние направихме предизборната кампания за 42 Народно събрание без лидер на местната структура, но въпреки това, както знаете, спечелихме като цяло в общината, в града и в много села, считани за „червени бастиони”. Веднага след това, както е според Устава на ГЕРБ, поискахме от Изпълнителната комисия временно на лидерския пост да застане Александър Боев, за организационен секретар предложихме д-р Бисерка Васева. Допълнихме и членовете на Управителния съвет. Така ще бъде до избора на ново постоянно ръководство на Общо събрание на общинската структура на ГЕРБ.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close