ЗлободневноРегионалниСамоков

Председателят на кризисния щаб д-р Ковачка: Няма пациенти с корона вирус в Самоков, 52 души са под карантина

„Самоков 365“

Днес кризисният щаб в Община Самоков, който следи за съмнения и случаи на корона вирус, се срещна с кметовете на селата и част от общинските съветници. На нея бяха дискутирани темите за превенция срещу COVID – 19  и готовността на МБАЛ – Самоков да приложи необходимите мерки. До момента 52 души са поставени под карантина, нямат съмнения за корона вирус. Те са подадени на личните лекари, които ежедневно проверяват за основните симптоми – висока температура, суха кашлица и затруднено дишане. Един случай е транспортиран към София днес, за да се провери по-добре състоянието му. Кметът Георгиев подчерта, че ще бъдат почиствани периодично местата, където има струпване на хора – градския превоз, спирки, улици. Ограничени са мероприятия, спортни събития, театрални постановки, репетиции, ще бъдат затворени й Клубовете на пенсионера в града.

Председателят на кризисния щаб д-р. Красимира Ковачка подчерта, че болницата е подготвена и заредена с необходимите консумативи и медикаменти за четири месеца напред. МБАЛ – Самоков разполага с предпазни облекла, маски, очила и безконтактни термометри. Разкрити са 10 легла във вътрешно отделение, които са за наблюдение на съмнителни случаи, проявяващи симптоматика, но не е убедително, че тя говори за наличие на корона вирус. Грипната епидемия няма да бъде удължавана и от утре всички ученици ще са в клас.

„По време на грипната епидемия имахме пет случая на усложнения от грип тип Б. Взети са необходимите изследвания и те са занесени в Националния център за заразни заболявания в София. Днес има още един случай, който се уточнява дали е усложнен грип. Пациентът е свързан със спешна помощ и транспортиран към София. Всички пациенти със съмнения ще се лекуват в Инфекциозната болница в столицата, а изследванията се извършват само в две лаборатории – на ВМА и на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Имаме информация, че в петък ще пристигне един автобус с наши съграждани от Италия. Ще помоля да ни бъде съобщено къде ще пристигнат, за да може те да бъдат прегледани на място и поставени под карантина. В такива моменти дисциплината е изключително важна“, подчерта д-р. Ковачка. Тя допълни, че нашата болница ще участва в пункта на Калотина и наши специалисти ще са там четири дни.

На срещата присъства й специалистът по микробиология проф. Енчо Савов, който заяви, че най-уязвимата група са възрастните хора, при тях заболеваемостта е в пъти по-висока и протича по-трудно и с усложнения, отколкото при децата, например.

Препоръките от страна на управителя на МБАЛ – Самоков са за ограничаване на посещенията и свижданията в болничното заведение, за да не се разпространяват допълнително зарази. При нужда всеки да позвъни на личния си лекар, за да получи необходимата информация. От вчера има препоръка не само лекарите и медицинските сестри да носят маски, а всички, които посещават болницата и Поликлиниката. На общопрактикуващите лекари е раздаден алгоритъм за поведение при наличие на съмнителен случай. Хигиената е изключително важна, като това включва многократно миене на ръце, по-малко контакти с хора, ограничаване на мероприятия, почистване на повърхностите и ръцете с дезинфектанти на алкохолна основа, да се почистват дръжките на вратите, да се отварят прозорците за 10-15 минути на ден. За всички, които се завръщат от чужбина да спазват карантинен срок.

Related Articles

One Comment

  1. Зашто децата ако отсъстват въпреки извинителните белешки ще учат латно училиште та нали има в самоков пот кърънтина 52 души как да си пускаме децата на училиште това за мен е сами праштаме децата си да умират слесте в махалата има оште хора престигашти от италя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close