Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Председателят на КЛИО „Чакър войвода” Георги Николчов: Стремим се да запазим българското и да създадем традиция на Чакъровите празници

Aнна Манова

Тази година на 27-28 юли /петък и събота/ ще се проведе шестото издание на превърналите се вече в традиционни Чакърови празници. Главни организатори на събитието с патриотична насоченост са Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода”, с подкрепата на Община Самоков. Самият клуб дейно участва в различни събития в града и извън него като изненадва с гърмежи на черешово топче, интересни носии и присъствие. Председател на управителния съвет е Георги Николчов, а зам.- председатели и участници в него са Йордан Йорданов, Любомир Бранков и Андрей Домишляров.

Стремежът на организаторите е всяка година да има по нещо ново и интересно, което да привлече повече хора да се включат в празника. Основната цел на тържествата е да се почете паметта и делото на големия българин Чакър войвода. Ето защо едни от най-вълнуващите събития са въстановките на живи картини, които впечатляват с мащабите си и не на последно място с големия брой участници от различни клубове от цялата страна. Програмата обикновено стартира в петъчния ден вечерта с палатков лагер, а официалният старт е в съботния ден от 10:30 часа. Тържествената церемония по откриване на празника ще започне с едни познати вече миналогодишни участници – „Големите гайди” от гр. Смолян и ще продължи с историческа въстановка, курбан, фолклорен концерт с „Роялбенд” от Благоевград, и с участието на Володя Стоянов. Празникът продължава до късно вечерта в съботния ден с народни борби и хайдушки огньове. И както подчертава председателят на КЛИО „Чакър войвода” Георги Николчов, най-ценното за него като част от организаторите е съхраняването на българщината в нейния най-автентичен вид и възраждането на честванията на Чакъровите празници, които са били преустановени във времето. Неговите усилия, както и на останалите участници, са насочени към поддържането на мястото и неговото облагородяване. До момента са направили пейки и маси, дървения мост и е поставен пилон, на който гордо се развява българския трибагреник.

Повече за честванията и традицията разказва Георги Николчов, който вече шест години поне за малко влиза в образа на Чакъра.

Здравейте, г-н Николчов. Срещаме се на прага на шестото издание на превърналите се вече в традиция Чакърови празници. Но нека Ви върна малко назад във времето, в самото начало. Как започна всичко?

В края на месец юли ще се проведе поредното издание на традиционните Чакърови празници. Преди шест години нашият клуб съвместно с Община Самоков, взе решение да се възобновят Чакъровите празници. Това стана след едно дълго прекъсване. Основната ни идея е да се увековечи делото и личността на Чакър войвода, да се съхранят духът, традициите и българщината. Затова едно от основните мероприятия, които включихме са исторически въстановки на живи картини от живота и делото на Чакър войвода. Интересното е, че в началото се включваха четири или пет клуба от цялата страна, а сега вече можем да се похвалим с над 15 клуба. До този момент сме получили 18 заявки от различни клубове в страната, очакваме и още. Това за нас е сериозно постижение, защото нашата цел е да се обединяваме и да възпитаваме в младото поколение патриотичен дух. Честванията се превърнаха в традиция, хората се интересуват от това кога и къде се провеждат, клубовете от цялата страна ни търсят, за да участват.

Как се финансира подобно събитие?

Основният начин за финансиране е от страна на Община Самоков и КЛИО „Чакър войвода”. Като средствата, които набира клубът са от спонсорство, дарения и членски внос. Миналата година един бизнесмен дари средства за организирането на празника и след това сподели с нас, че за първи път вижда, как парите му са вложени в нещо качествено. Сърцата ни се изпълниха с гордост. Друго признание за нас като организатори е участието на един много уважаван българин – Володя Стоянов, който ще бъде за втори път наш гост в програмата. Той отказа да вземе хонорар, като подчерта, че това, което правим е достойно за уважение. Радваме се, че всички, които ни оказват помощ го правят с чисто сърце и в името на опазването на българското. Определено имаме нужда от повече патриотични събития. Важно е да подчертая, че членовете на Клуба не получават хонорари. Ние сме единственият клуб в страната, който в член от своя устав е записал, че при ликвидацията му цялото имущество, придобито по време на съществуването му, става собственост на Община Самоков.

Как се развиха през годините честванията на Чакъровите празненства?

Истината е, че в първите години направеното от нас се рушеше. Първоначално изработихме дървени маси и пейки. Миналата година, благодарение на Камен Пешов, поставихме един 12-метров пилон, на който се вее петметров трибагреник. Тази година от ОбС гласуваха проект за еко пътека, която води до самата Чакърова поляна и включва й нея. Очакваме развитие. Ако всичко мине добре ще облагородим мястото. Не може да не ни радва, че това кътче от Самоков се разви, хората го предпочитат, правят излети там. Направихме и дървения мост, за по-голямо удобство. Единственото, което няма да направим е да улесним достъпа на автомобилите до поляната. Това е с цел тя да се опази. Друго, което е важно за всички, които посещават поляната, а й не само, е да почистват след себе си.

Какво да очакваме тази година на Чакърова поляна в края на месец юли?

Празникът започва вечерта в петъчния ден – 27 юли, с посрещане на участниците и палатков лагер. Всеки, който има желание може да заповяда да спи под открито небе. Има осветление. В петък участниците от клуба приготвяме курбана за здраве, заедно с доброволци. Тържествената церемония по откриването на празника е на следващия ден – събота, от 10:30 часа с участието на „Големите гайди” от гр. Смолян. Това се наложи като традиция, защото нямаме гайдари в Самоков. В програмата ще вземат участие и „Роялбенд” от Благоевград. Това, на което залагаме са живите картини, с които също се поставя същинското начало на празника. Историческата въстановка е много мащабна и включва голям брой участници от различни клубове в страната. Броят на гостите надхвърля 2500 човека. Залагаме също на представянето на местните фолклорни групи. От тази година сме поканили майстори на народни занаяти, търговци, които търгуват със стари народни носии и други. Като изискването е едно и е категорично – всичко да е българско. Целта е да се стимулират народните занаяти. Другото основно е, че на тях не им се взимат такси за участие. Те са пазители на българските традиции и това е много ценно. Празникът включва също народни борби, като от миналата година се провеждат на тревата от непрофесионалисти. А не както до сега от Клуб по борба – Самоков. Така е още по-атрактивно и хората много се забавляват. Празникът продължава до късните часове с хайдушки огън и много настроение. Искам да поканя всеки, който милее за българското да заповяда на Чакърова поляна в края на юли. Хубаво би било на този празник всеки, които има желание да облече носия, но не е задължително условие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close