Обща категорияОбществоПолитикаРегионалниСамоков

Председателят на ВМРО – Самоков Кирил Стойков: Най-добро представяне направихме в с. Марица

Анна Манова

Eвроизбори 2019 отминаха, но коментарите и анализите продължават. Повечето партии все още правят разбор на случващото се, кои кандидати от техните листи се запътват към ЕП, кои преференции изиграха своята роля, кой се отказа от своето място и имаше ли непредвидени ситуации.

Краткият анализ показва, че в Самоков се повтори случващото се в цялата страна – ГЕРБ изпревари абонираните за челните позиции на местно ниво БСП, след тях се наредиха ДПС, ВМРО и „Демократична България”. Прецеденти и на тези избори не липсваха, имайки предвид засилената подкрепа за партии в някои секции, където на други избори почти не са събирали гласове. В ромските секции в града за ДПС своя вот са дали 87,2%. Активността там също е висока – 66%. 10% са гласували за БСП. Някои счетоха това като сигнал и генерална репетиция за изборите тази есен.

На 26май партиите от малката коалиция в управлението – ВМРО, „Атака” и НФСБ /Патриоти за Валери Симеонов/ се явиха отделно. Най- висока подкрепа от тях получи ВМРО – 7, 36%, НФСБ – 1,5%, а партията на Волен Сидеров – 1, 07%. ВМРО показаха същия резултат в Община Самоков, както на национално ниво. По думите на председателя на ВМРО – Самоков Кирил Стойков и на тези избори партията на патриотите не е изневерила на своята идеология. А в Община Самоков най-добро представяне е направила в село Марица. Постигнатото е – двама депутати в ЕП – досегашният представител на ВМРО Ангел Джамбазки и  режисьорът Андрей Слабаков, който е от гражданската квота в листата. Ако Джамбазки получи очакваната подкрепа, то изненада бе Слабаков. И макар да е имало съмнения дали ще се откаже в полза на втория в листата – Юлиян Ангелов, това не се случи.

За коментар след евровота потърсихме Кирил Стойков, който вече 20 години е верен на идеите на ВМРО. През февруари месец той бе избран за председател на структурата в Самоков, а преди това оглавяваше младежката организация в града.

Изборите отминаха, но анализите остават. Каква е твоята оценка за представянето на ВМРО на национално и местно ниво?

На национално ниво може да определя като отлично. Самостоятелно ВМРО никога не сме постигали такъв резултат. И както каза в едно интервю председателят Каракачанов ние успяхме, защото никога не сме подменяли своята идеология. Винаги сме вярвали в едно и също нещо. Мога да кажа, че за Община Самоков постигнахме същия резултат като на национално ниво, около 8%.

ВМРО събра ли очаквания брой гласове в Самоков и като цяло в Общината? Доволни ли сте от постигнатото?

Този резултат не ме удовлетворява. Моята оценка е, че можеше повече в града, но платеният вот си оказа своето влияние. В Общината имаме около 820 гласа, което спрямо останалите партньори на национално ниво като малката коалиция НФСБ имат 87, Атака – 69, ние сме много по-добре в сравнение с тях.

ВМРО има структури в няколко самоковски села. Как мина изборният ден в тези секции?

Мога да кажа, че най-добре се представихме в Марица. Там сме трета сила. В Бели Искър също сме трети, в Продановци резултатите са добри. Но Марица е шампион. Там имаме много силна подкрепа от страна на Георги Стефанов. Той е от хората, които са си свършили работата по места.

В тази връзка планирате ли създаване на още структури в Общината?

Да, това ни е приоритет – да привличаме нови членове и да създаваме структури по селата. Търсим си подходящите хора, свързани с идеята на патриотизма и национализма.

Kaк ще отговориш на нападките от последните дни от страна на Волен Сидеров, който определи резултата на ВМРО за евроизборите като сделка, струваща 3 млрд. лв.?

Волен Сидеров не спря да ни напада дори в предизборната кампания, така че тези твърдения въобще не ме учудват! Хора като него, когато изпаднат в ситуация на безнадеждност и осъзнаят че са се провалили, започват да разпространяват неверни твърдения. За пореден път лично се убеждавам, че артистичните способности на г-н Сидеров са достойни за Оскар!

Винаги, когато дойдат избори се говори за платен вот, корпоративен вот. И тези не правят изключение. Твоят коментар?

Платеният вот съществува и на европейските избори се доказа много изявено. Защото избирателната активност беше много ниска. Ако всички хора осъзнаят важността на избора и отидат да гласуват, независимо за кого, активността ще се повиши. И съответно платеният вот ще се обезцени. Затова призовавам повечето хора да помислят над това и на следващите избори да отделят малко време и да пуснат своята бюлетина.

Пример са отминалите избори, в които данните показват, че в Самоков за ДПС са гласували 2 345 души. В петте ромски секции за същата партия са дали своя вот 1 559 човека. Това означава, че разликата от 641 гласоподаватели са от български секции.

Това какъв сигнал е?

Българи гласуват за протурска партия. Това е жалко, това е купен и корпоративен вот. 786 души от български секции на територията на Община Самоков са дали своята подкрепа за ДПС. Това е някакъв вид доказване. Това е може би сигнал, че за идващите избори ще хвърлят още повече усилия.

За да се промени статуквото в града, което е едно и също от 30 години със сигурност нито една от партиите, които са опозиционни на ДПС и БСП не биха могли да го направят самостоятелно. Според мен трябва да се направи една широка коалиция от десни партии, за да има някаква промяна.

Какво е твоето мнение за преференциалния вот?

Преференциалният вот е нещо хубаво. Така хората сами могат да посочат своя избраник. Пример е нашата листа. Хората си избраха за втори човек – четвъртия Андрей Слабаков. От своя страна Ангел Джамбазки се е доказал и съм сигурен, че в следващия парламент ще работи още по-добре и по- здраво за България.

Как виждаш изборите през есента?

Дано ВМРО реализира по-добри резултати.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close