Регионални

Предотвратен е опит за незаконно преминаване на МПС на територията на Национален парк „Рила“

 

rila2По сигнал на посетители на парка, служители от отдел „Контрол и охрана“ на парковите участъци „Говедарци” и „Бели Искър” при Дирекцията на Национален парк „Рила“ осуетиха опит за незаконно преминаване и престой с високопроходими спортни мотоциклети в района на връх „Мечит” по посока м. ”Кобилино бранище”, парков участък „Говедарци“, част от забранена територия.

На пешеходната туристическа пътека при разклона за м. „Жълтия гьол“ служителите се натъкнали на 4 спрели мотоциклета. Водачите им не са разполагали с разрешение за движение и престой на МПС в забранената територия. На трима от мотоциклетистите, жители на София и Самоков са съставени протоколи за административно нарушение. Четвъртият е избягал и не е оказал съдействие.

По случая са образувани преписки за търсене на административно наказателната отговорност за противоправно поведение. Съгласно действащото специализирано законодателство /ЗЗТ и др./ за тези нарушения са предвидени наказания по преценката на административно наказващия орган, в размер от 500 до 5000лв., които може да определи от него с  наказателни постановления.

Издаването на разрешение за движението и престоя на МПС, извън определените пътища на територията на Национален парк „Рила“ се осъществява на основание чл. 21, т. 16 и чл. 22 от Закона за защитените територии, съгласно Раздел ІІ, т. 4.0, подточка І-11 от Плана за управление на НП „Рила” (приет с Решение № 522 от 04.07.2001 г. на МС, обн. ДВ, бр. 66 от 27.07.2001 г.). Следователно всяко намерение за навлизане в забранена територия извън обозначените пътища и места за престой и без процедирането на изричен разрешителен режим съставлява административно нарушение, което подлежи на санкциониране.

За по-голяма ефективност на охранителната дейност при опазването на забранените територии, Дирекция „Национален парк Рила“ призовава гражданите за бдителност, гражданска активност и оказване на съдействие на контролните органи по места, като за извършването на нерегламентирани дейности в Национален парк „Рила“ и резерват „Риломанастирска гора“ могат да подават сигнали на телефони: 0884 111 400; 0887 997 770; 0884 111467; 0884 111 407; 0884 111 410.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close