Обща категория

Предложиха пожарните в Боровец и Пампорово да се издържат от общините срещу 30 хил. лв. на сезон

„Самоков 365”

Зам.- кметът по туризъм Люба Кленова взе участие в среща, състояла се в Министерство на туризма, която се проведе в края на миналата седмица. Срещата е във връзка с решението за закриване на пожарните служби в Пампорово и Боровец.

Министър Ангелкова проведе съвещание с представители на общините Самоков, Чепеларе, Смолян, с представители на „Пампорово” АД и Съюз на хотелиерите в Боровец. Целта на срещата не стана ясна, предвид факта, че решението на Министъра на вътрешните работи е окончателно и не подлежи на обсъждане. Министър Ангелкова е посъветвала общините, ако искат да имат пожарни служби в двата най-големи зимни курорта, да поемат издръжката им, т.е. да си наемат пожарни от МВР. Издръжката на службата за периода на активния сезон – за три месеца, възлиза на около 30 хил. лв. На въпроса от страна на общините как в края на бюджетната година да осигурят финансиране, министър Ангелкова е споделила опита на морските курорти, които са провели извънредни сесии на ОбС, за да гласуват необходимите средства.

Кметът Владимир Георгиев реагира остро на предложението общините да издържат пожарните и се възмути от тоталното абдикиране на държавата в случая. Той категорично подчерта, че закриването на пожарната в Боровец не е правилна стъпка. Сподели също, че условията на труд на самоковските пожарникари не са добри, липсва елементарен санитарен възел и душ. Обеща това нещо да бъде коригирано съвсем скоро.
Едно е ясно, целта на срещата с министър Ангелкова не е била да се дискутира решението на МВР, което влиза в сила още през декември тази година. Ако общините решат да финансират служба за пожарна безопасност в курортите трябва да направят споразумение с МВР и в рамките на това споразумение ще бъдат командировани 15 пожарникари.
В момента община Самоков и хотелиерите в Боровец поемат командировките на полицаите, които отговарят за сигурността в курорта. По принцип сигурността на туристите е приоритет на държавата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close