Седмицата

Преди първият звънец да удари

u4eben denТече трескава подготовка на училищата и детските градини за посрещането на новата учебна година. „През лятото успяхме да свършим доста неща благодарение на Общинското строително предприятие” – коментира кметът Владимир Георгиев. Предстои да бъде поставена червена сигнална маркировка на легналите полицаи около училищата. Основно реконструиран е покривът на ЦДГ „Детелина”. Частични ремонти са направени в „Самоково”, филиал Бели Искър, „Звънче” и др. Кухненските помещения в абсолютно всички детски заведения са обновени и освежени. Навсякъде са извършени санитарни подобрения. Повече от 30 лева са предвидени за нова яслена група в детска градина „Зорница”.

Най-съществените инвестиции са направени в Гимназията по туризъм. Въпреки че училището е държавно, а не общинско и двете сгради са цялостно газифицирани. Така дървата и въглищата остават завинаги в историята. В ОУ „Димчо Дебелянов” – Говедарци, където досега се отопляваха на нафта вече също са на газ. Подобаващо внимание е обърнато и на останалите училища в селата – ОУ „Христо Смирненски” – Радуил, клона в Марица и ОУ „Васил Левски” – Ярлово, което е със статут на защитено. Комисия от общината е огледала дворовете и там, където има нужда ще бъдат премахнати опасните дървета и конструкции. Дворовете на детските градини също са на дневен ред. Предвижда се постепенна и поетапна смяна на съоръженията върху детските площадки.

Добре вървят нещата в НУ „Петър Берон”. Изграждането на новата пристройка, която се явява като разширение на съществуващата е към финал. Средствата са осигурени от бюджета на учебното заведение. Все още не се знае със сигурност кога децата ще могат да влязат в чисто новите класни стаи. Най-вероятно това няма да стане на 15-ти септември, а малко по-късно. По инициатива на директорката Лили Минкова” са поправени входните врати на СОУ „Отец Паисий”. Основният проблем е в ОПУ „Неофит Рилски”. Има одобрен проект за 1 млн. лв., но от Националния доверителен екофонд протакат нещата с мотива, че няма пари. Въпреки това от резерва на училището са заделени 15 хил. лв. за ремонт на покрива. С две думи – училищните бази и детски градини са в бойна готовност за посрещането на новите попълнения и старта на учебната 2013/2014 г. Все още не се знае окончателният брой на момичетата и момчетата, които ще прекрачат училищния праг. Очаква се това да стане ясно в началото на другата седмица.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close