Боровец

Предимството да имаш избор. Първи стъпки в професията „Хотелиер”

Веска Томова

В  лоби бара на хотел “Рила” -Боровец сме. Пет усмихнати и малко притеснени момичета чакат за среща с мен. Цвети, Ванеса, Венера, Дима и Самела са новите ни стажанти. Те са ученици в 10 клас на ПГ по туризъм в Самоков. За първи път са в нашия хотел и за първи път са на стаж в реална среда. Личи притеснението им. Но първоначалното им стъписване отминава бързо и започваме разговор на тема „професията хотелиер”, както и за възможностите на младите стажанти за бъдеща реализация, за първите им впечатления. Питам ги какво е първото им впечатление от хотел „Рила”. Венера първа отговаря: „Шокирах се”. И продължава: ”Хотелът е много голям, с няколко ресторанта, кухни, барове…. Много е хубаво тук!”

Цветелина: „На мен ми харесва отношението на работещите тук към нас. Всички се отнасят с внимание и ни обясняват всичко за процесите в храненето.”

Самела: „За няколко дни бях в кухнята, а сега ще сервирам. Много ми е интересно!”

Мисля си: „Колко ли са били притеснени тези деца от първата си среща с избраната от тях професия?” Имат да извървят дълъг и труден път. Но у тях има едно любопитство, което е характерно за младите хора, дано да го запазят в годините, то ще ги води в професионалното им развитие. А опита – те ще го натрупат, той ще им помогне да станат добри професионалисти и отговорни хора. Говорим си за туризма, за региона, за курорта Боровец и хотел „Рила”. Питам ги: „Бихте ли работили в нашия хотел? Кое за Вас е най-важното условие, за да изберете работното си място?”

Самела: „Важно е заплащането и да си целогодишно на работа и хотел “Рила” осигурява и двете”.

Цветелина: „За мен е важно колегите и обстановката. В хотел „Рила” много ми харесва. Бих работила тук и през ваканциите, докато уча.”

Дима, Венера, Ванеса: „И ние искаме да работим в този хотел.”

Не може да не харесаш тези деца и техния ентусиазъм. Дано го запазят в бъдеще. А ние – работещите в хотел „Рила” и к.к Боровец, ще им осигурим условия, за да направят своя информиран избор и да останат в България, да се реализират и намерят професионално удовлетворение в родния край.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close