ОбществоРегионалниСамоков

Празничен концерт за Деня на християнското семейство поднесоха самоковките ученици в Читалището

Анна Манова

Голям празничен концерт по повод Деня на християнското семейство и християнските ценности представиха самоковските ученици. Той се състоя ден след отбелязването на Въведение Богородично – 22 ноември от 16:00 часа, в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Празникът се реализира по инициатива на Софийската света митрополия, Министерство на образованието и Община Самоков.

В качеството на водещ на мероприятието се изяви шестокласничката от ОУ „Христо Максимов” Християна Ненкова. Учениците от самоковските училища бяха подготвили откъси от празничните си програми, с които преди това се бяха изявили пред съучениците и учителите си навръх Деня на християнското семейство. Началото беше поставено от изпълнение на църковни песнопения от ДВГ “Медени звънчета” към ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, под ръководството на Даниела Георгиева. Това откриване придаде допълнителна тържественост на събитието. Възпитаниците от ОУ „Митр. Авкс. Велешки” се включиха в програмата и с няколко песни, в които акцентът беше върху най-важните опорни стълбове в живота – вярата, надеждата и любовта. Рецитал направиха учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, които припомниха, че за всяко подрастващо дете най-важната опора и пример идват от родителите. Сценка „Бащино огнище” бяха подготвили малчуганите от НУ „Станислав Доспевски” – те нагледно показаха как семейството трябва да се обединява на трапезата и да споделя както хляба си така и делника и празника. Те поканиха в импровизираното бащино огнище любовта, а заедно с нея се настинаха успеха и богатството.  С музикална фолклорна програма се представиха СУ „Отец Паисий”. Тематични песни изпълниха възпитаниците на ОУ „Христо Максимов”. Впечатляващо беше участието на Маргарита Бочева, която пред препълнената зала изпя „Аве Мария”, а към нея, облечени в бели одежди, се присъединиха момичетата от танцова група „Огнени стъпки”. Децата от ЦНСТ също се включиха в празничната програма с две църковни песнопения, подготвени заедно с игумения Пелагия.

Официални гости бяха Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарен епископ на Софийска света митрополия, архиерейският наместник протойерей Михаил Колев, духовници от Софийска света митрополия, Росица Иванова – началник РУО – София, експерти от МОН, кметът Владимир Георгиев.

Изпълненията на самоковските ученици умилиха присъстващите в залата, защото това, което децата споделиха от сцената беше свързано със съхраняване на човешките ценности и почитането на семейството. Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички участници в програмата. Той отправи благословия от името на патриарх Неофит и връчи икона на г-жа Росица Иванова – началник на РУО – София регион. Тя подчерта, че подобни концерти са се състояли в няколко градове в страната като заключителният е именно в Самоков. Иванова от своя страна върна жеста към епископ Поликарп като му поднесе реплика на Тракийското златно съкровище. На кмета Георгиев беше връчен диптих от епископ Поликарп, подаръци имаше и за училищата, участници в празничния концерт. За всички ученици имаше по една детска Библия.

Концертът бе организиран както по повод християнския празник Въведение Богородично, така и във връзка с предстоящото въвеждане на обучението по религия в училищата в цялата страна. Участниците бяха поздравени и от кмета  Георгиев и от Росица Иванова.

На финал всички деца сключиха ръчички молитвено и отправиха своята най-искрена молба за здраве, любов и благоденствие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close