ОбществоРегионални

Празничен концерт в Младежкия дом възкреси семейните ценности

Самоков 365

За поредна година Софийската света митрополия и Архиерейското наместничество в подариха на самоковци вълнуваща вечер по повод Деня на християнското семейство. Празничният концерт се състоя в петък /22 ноември/ с активното участие на групите по религия от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” и НУ „Станислав Доспевски”. Обновената зала на Младежки дом – Самоков се оказа тясна да побере всички желаещи да станат част от изнесения урок по човечност. Гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, кметът Вл. Георгиев, Росица Иванова – началник на РУО-София регион, експерти на МОН, директорите на двете училища – Ирена Коцева и Камелия Асенова, учители, родители и множество деца. От страна на Софийска митрополия присъстваха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия и ръководител на Духовно-просветния отдел при Митрополията, архимандрит Евтимий, протойерей Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, както и свещеници от околията.

Началото беше поставено от изпълнение на църковни песнопения от ДВГ „Медени звънчета” при ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, под ръководството на Даниела Георгиева. След това четвъртокласниците пизключително вълнуващо пресъздадоха сюжета около влизането на Мария в храма, който е и в основата на празника. С подготвена сценка учениците от НУ „Станислав Доспевски” показаха колко важни са  и днес човешките добродетели. Д ги пазим и съхраняваме, призоваха те. След тържеството, поздрав и благословение към участници и гости отправи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.На всички институции и училища, взели участие в организирането и провеждането на концерта, той подари икона на светото семейство, а на всички участници бяха подарени икони и книгата на Синодално издателство „Нашата вяра“, предоставено от Архиерейското наместничество.

В обръщението си кметът Георгиев заяви, че е важно религията да си проправи път в самоковските училища. Радващо е, че в някои от тях вече има такива групи. С приветствени думи се обърна и г-жа Росица Иванова, началник на РУО – София. „Това, което видяхме тази вечер е настина онова, към което ние всички се стремим. Пожелавам  всички ние да го имаме, защото всеки път започва от дома и всеки път води към дома. Това е мястото, в което след тежкия ден всички ние търсим топлината, светлината, спокойствието и подкрепата на най-близките до сърцето ни хора.“- каза г-жа Иванова. Тя поднесе благодарствени адреси на Камелия Асенова – директор НУ „ Станислав Доспевски“ , на Ирена Коцева – директор на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, както и на епископ Поликарп като благодарност за духовната грижа и подкрепа за благото на подрастващото поколение.  Концертът в Самоков беше последният от 6-те организиран в чест на Въведение Богородично. Всички присъстващи си пожелаха той да се превърне в една хубава традиция, стопляща сърцата в студените есенни дни.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close