Седмицата

Празничен камбанен звън огласи обновената църква в Продановци

Анелия Балабанова

Навръх Петровден тържествен камбанен звън огласи обновения храм „Св. Архангел Михаил” в Продановци. Така денят се превърна в двоен празник за жителите и гостите на селото. С променения си облик църквата посрещна миряните, присъстващи на водосвета, отслужен от отец Любомир. Тя е паметник на културата от местно значение. Християнската светиня е разположена отстрани на главния път, минаващ през селото на мястото на по-стар храм. През 2016 г. беше отбелязана нейната 160-та годишнина. От кметството в селото са правили опити за кандидатстване по европрограми за възстановяване на църкви, но те са се оказали безуспешни.

С църковните настоятели решихме да направим ремонт със средства, събрани от хората, от фирми и дарители. Имаше нужда от голям ремонт като се започне от покрива. Направихме го, подменихме керемиди, направихме олуците. Външната фасада на новата пристройка е напълно променена. Изчистихме изцяло двора на църквата, който беше непроходим и задръстен от храсти. Отвътре се направи измазване и освежаване на стените под стенописите на таваните на църквата, както и цялостно почистване на иконостаса. Това нещо се направи в доста кратък срок благодарение на средствата, които се събраха от дарители – фирмите, които работят в стопанския двор на селото, „Самел 90” АД, „Сити Вижън”, както и фирма „Лобутов”, които ни съдействаха с подемна техника и скеле за ремонта. Жители на селото участваха с доброволен труд в почистването на двора, църквата. Всичко това успяхме да го направим в твърде кратък срок, за да отбележим Петровден, който е празник на селото”  – разказа кметът на Продановци Емилия Драганова.

Тя не пропусна да спомене и останалите хора, прегърнали идеята. Изографисването и надписът, който краси входната врата са изцяло дело на Иван Мачунов – местен жител и инициативен човек, родолюбец. Друг такъв човек е Георги Млекарски от църковното настоятелство, който също доста активно се е участвал в ремонта и обновяването на храма „Св. Архангел Михаил, както и Димитър Даганов, Мария Благоева, Елена Драганова.

Традиционно празникът на селото се отбелязва на Петровден по стар стил. Тази година събора ще бъде на 8 юли /събота/. За 12.30 часа е планирано раздаването на курбана, осветен от отец Михаил. От 18 часа започва празничната програма, която включва участие на различни читалищни групи. Тя ще продължи два часа. Всички са добре дошли!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close