Седмицата

Празник 2013 завърши в сряда

DSC 8653Кулминацията по повод празника на Самоков се състоя в сряда вечерта, когато фактически беше денят на свмчк Симеон Самоковски. В 18.00 тържествено беше открита „Портата на Самоков“, която се намира посока към Дупница. Оттам започна парадът-шествие под музикалния съпровод на Гвардейския духов оркестър, в който се включиха първите хора на Самоков – кметът, неговите заместници, председателят на ОбС-Самоков, общински съветници и много граждани.Мажоретният състав към Читалище-паметник „Отец Паисий” и ръководителката Теменужка Янкова за пореден път успяха да съберат погледите на любопитните погледи на минувачите. С музика и танцова стъпка те достигнаха до крайната цел – площад „Захарий Зограф”, където беше извършен тържествен водосвет, огласян от църковни песнопения.

В 20.00 часа започна официалната част на програмата. DSC 8666Наградени бяха Спортист на годината в лицето на Евгени Генчев и Отбор на годината – мъжкият тим на БК „Рилски спортист“. Поздравителни адреси бяха получени от председателят на Народното събрание – Михаил Миков, от министър-председателят на страната Пламен Орешарски, от председателят на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев, от министерството на финансите, от икономическото ведомство, както и от 31 общини в България.

Голямата изненада за самоковци тази година бяха дует „Ритон“ и оркестър „Канарите“. „Ритон“ успяха да подгреят публиката с песни от целия си музикален репертоар. Известния български дует бепе посрещнат изключително топло от самоковци, които припяваха заедно с тях.

След „Ритон“ на сцената се качиха танцова формация „Гайтани“. Любителите танцьори показаха завидни умения в танцовото изкуство и се превърнаха в логически преход към участието на оркестър „Канарите“. Под звуците и музиката, сътворена от талантливите музиканти се завиха кръшни хора. Веселието продължи до късно вечерта.

Особено внимание тази година заслужава празничната заря, която освети небето над Самоков и предизвика множество одобрителни възклицания. Мащабна и красива, тя беше финалният щрих на празничните дни. Тези и останалите атракции по време па едноседмичната празнична програма станаха възможни благодарение на многобройните дарители – фирми и частни лица, които подпомогнаха финансово инициативите.

Новият фонтан на центъра на града също заслужава не малко адмирации, въпреки че ремонтните дейности около него по време на празничната августовска седмица не останаха незабелязани. Специално за 21 август той беше пуснат в експлоатация. Водната феерия, съчетана с цветови ефекти обещава да се превърне в една атракция за града ни. Малко след неговото пускане, цялата социална мрежа буквално гръмна от снимки и коментари за новата ни придобивка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close