ОбществоРегионални

Празник на туршията и даровете на Палакарията си спретнаха в Ковачевци

Анелия Балабанова

„В тебе всяка стъпка е история,

във всеки кът предание се носи”…

Есента, събрана в буркани показаха жителите на Ковачевци по време на уникалния по рода си празник на туршията и Палакарията, който се проведе в селото на 9-ти ноември. За втори път Пенка Ненова беше основен инициатор на проявата, организирана от читалище „Селска пробуда” с подкрепата на кметството в лицето на Йорданка Бекярова. Трапезите, изобилстващи от домашно приготвени кулинарни изкушения събра на едно място домакините и гостите на този импровизиран празник. Всички те имаха възможност да опитат от вкусната зимнина, отрупала масите в салона на читалището. „Лесно и приятно е да се похвалиш когато зад гърба си имаш добре свършена работа” – отбеляза Пенка.  

Благодарение на сръчните домакини от Ковачевци на импровизираните трапези имаше от всичко – вкусни туршии, салати и всичко, което природата щедро е дарила през годината. Приготвеното беше събрано в три огромни кошници. Първата, събрала в себе си топлината и светлината на златното слънце, помогнало на житото да узрее. От него беше направена погачата, носена от Добринка Николова. Втората кошница се оказа пълна с малиново вино, приготвено с голямо желание. Третата, водена от Надя Чорапинова, разпръсна здраве и благодат от Палакария за присъстващите. Всеки един от гостите получи символичен подарък – китка здравец. На трапезата присъстваха прясно опечени баници и погачи към които никой не можеше да остане равнодушен. Специално приготвена торта пък отбеляза първия рожден ден на туршията и плодородието.

Обичайно в края на лятото кътаме в мазета, шишета и буркани щедрите дарове на природата. Както казва Сократ: „Във всеки човек има слънце, само му позволете да свети” Така слънчевите лъчи ни топлят през студените зимни дни, чак до следващата година. Приготвянето на зимнината пък е истинско тайнство, в което по традиция се включва цялото семейство. Жените от Ковачевци споделиха тънкостите на храната за зимата, която приготвят и обмениха рецепти. Смях, веселие и забавни моменти допълваха приятната обстановка. Зимата идва. Зимнината е приготвена. Идва ред на виното и срещите с добри приятели. Идеята е тези споделени моменти за раздумка  да се превърнат в една хубава традиция.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close