ОбществоРегионалниСамоков

Празник на „Св. Петка” организират в Белчин на 14 октомври

Анна Манова

Празник на средновековната черква  „Св. Петка” организират на 14 октомври в село Белчин. На този ден българската православна църква почита Преподобна Петка, известен сред народа като Петковден. Счита се, че се поставя завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. По традиция на този ден се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

На 14 октомври е храмовият празник на средновековния храм. Организатор на събитието е фондация „Възраждане на Белчин”. Миналата година акцент в цялостното мероприятие бяха традиционните носии от различните фолклорни области. Тази година денят отново ще е обърнат към запазването на автентичното чрез приготвянето на едно традиционно българско ястие, а именно баницата. Организаторите са подготвили конкурс за най-добре приготвена баница. Всеки, който има желание да се включи може да го направи като донесе предварително направена баница и се запише за участие на място. За отличените ще има подготвени парични награди. Извън конкурсната част ще има демонстрация на точене и теглене на баница.

Празникът ще започне от 10:30 часа с тържествен курбан, който ще бъде безплатен и раздаден за здраве. След него организаторите са подготвили пъстра фолклорна програма като приканват всеки, който има възможност да облече носия. В нея участие ще вземат Женска певческа група за автентичен фолклор от село Белчин, Детска група „Белчинче”, КНХТ „МоЙто либе”, гр. София и МФГ „Огражденска четворка”. Водещ на празника ще бъде Анета Вълканова, която е й ръководител на КНХТ „МоЙто либе”.

Църквата „Св. Петка” е национален паметник на художествената култура. Тя е разположена в подножието на хълма „Св. Спас” в самоковското село Белчин. Била е изоставен от около 100 години и през 2006 година е подета кампания за възстановяването й от местните жители. В днешния си вид съществува от XVII в, когато е построена върху основи на друг храм от XIII-XIV век. На 14 октомври 2007 г. – след усилен период на възстановяване – тя е преосветена. Екип от изкуствоведи, историци, художници, архитекти и други извършва огромен труд, който впоследствие е възнаграден и църквата е обявена за сграда на годината. Самото място е заредено с положителна енергия и често е посещавано от хора с желание за лечение или с някакъв друг проблем. Храмът носи изключителна художествена стойност, като най-старите икони са от началото и средата на XVII. Иконата на Света Петка, намираща се вътре, също е чудодейна. Мощите, които са вградени под стъкло зареждат с енергия само при лек допир до нея.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close