Самоков

Празник на картофа отбелязахме днес в Самоков

Анна Манова

На 22 октомври в Самоков се проведе празник на картофа. Именно с тази популярна селскостопанска култура  се свързва името на града и целия район, а подмятанията от типа: „Аз съм картоФ от СамокоФ” са известни в цялата страна. И това не е никак необичайно предвид факта, че именно тук се ражда най-вкусният картоф.

Празникът се състоя на площад „Захари Зограф”, а негови организатори бяха местните картофопроизводители и Община Самоков. А избраният месец за провеждането му се свързва с прибирането на популярната реколта. Празникът стартира около 11:00 часа. Хубавото и топло време привлече доста посетители, които можеха да се насладят на интересни и причудливи неща, в които главен действащ обект беше именно картофът.

Вкусна и атрактивна кулинарна изложба бяха подготвили учениците от 11а и 12б от ПГ по туризъм, с професионалната намеса на г-жа Сердарева и на част от родителите. С около 30 кг картофи, дарени от фирма „Компир”, те бяха измайсторили картофена торта, два вида кошнички, картофено руло, тарталети, шишове, картофени петифури, картофен бургер, картофени венци. С картофи и подправки към цялостната организация на ПГ по туризъм се беше включил и преподавателят Румен Тодоров. Около два дни е отнело на бъдещите кулинари да приготвят всичко. Оценка за труда им беше бързото опустошаване на всичко приготвено от тях. От своя страна учениците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, ОУ „Христо Максимов”, НУ „Станислав Доспевски” и ОУ „Св.св. Кирил и Методий” бяха наредили цели есенни картини, в които по причудлив начин бяха превъплътили картофа в най-разнообразни форми. Сред тях можеха да се видят самоковска снежинка, Слънчевата система от картофи, картофчета под формата на таралежи, горски животни, цяла животиска ферма, и още, и още.

Кметът Георгиев излезе на сцената заедно с картофопроизводителите. Градоначалникът спомена, че са правени опити във времето за събитие от този тип, но те не са имали особено бъдеще. Той подчерта пред присъстващите, че желанието му е празникът да изгради устойчивост във времето и да включва в себе си кулинарни изложби, сувенири и да има по-голям мащаб. След това беше даден старт на фолклорната програма. Водещ беше Десислава Бързанова, която беше пременена в носия, в унисон с програмата. Тя започна с талантливия и гласовит певец Страхил Ангелов, който е част от читалище „Стоине Ангелов”, село Бели Искър. След него се изяви още един състав от Бели Искър – Женска певческа група „Искровки”. В програмата участие взеха още ангелогласните братовчедки Марина и Маргарита Бочеви, които са част от читалище „Младост”; ТС при НЧ „Христо Ботев”, село Райово; Детски танцов състав „Самоков”, отново към читалище „Младост”; Женската фолклорна група „Здравец”, с. Радуил; със свои изпълнения се представиха малките Натали Николова и Кристиян Трифонов; ТС при НЧ „Виделина”, село Широки дол; Женска певческа група при НЧ „Отец Паисий”, с. Доспей и танцов състав от село Доспей. На финала се изявиха танцовият състав при НЧ „Христо Ботев”, с. Говедарци. Имаше и желаещи да се хванат на пъстро българско хоро. Всички участници в програмата и празника получиха грамоти.

Интересен факт е, че картофът, който днес присъства на почти всяка една трапеза, до 1835 година не е бил познат в страната и нашия край. Заслугата за внасянето на картофите в Самоков е на Димитър Смрикаров. Получил за времето си добро образование, владеещ няколко чужди езика, но без специална подготовка в областта на селскостопанската наука, Смрикаров решава по блестящ начин проблемите по възраждането на една непозната селскостопанска култура. Той не само пренася картофите от Гърция и Сърбия в Самоков, но дава напътствия за отглеждането им. Той нарича картофа „барбою”, термин, който се използва често в селата от околността. Благодарение на находчивостта на този смел тогава 25-годишен младеж, днес нашият край е станала нарицателно за най-вкусният и качествен картоф!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close