БоровецОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Празник на българщината ще се проведе за четвърти път в Боровец

Анна Манова 

Превърна се в традиция през септември месец във вилни селища „Ягода” и „Малина”, в курорта Боровец да се провежда Празник на българщината. Това е четвърто издание на събитието, което събира на едно място различни български производители и занаятчии.

Празникът, който е с патриотична насоченост, ще се проведе между 14-17 септември на открито. В него присъстващите ще имат възможността да разгледат изложба на традиционни български произведения и занаяти – ножарство, грънчарство, медникарство, живопис, скулптура, керамика, както й козметика на основата на българската маслодайна роза. Интересното и тази година ще бъде карвинг дърворезбата, в която ще участват най-добрите майстори от цялата страна. Със свои ръчно изработени сувенири и картини ще се включат отново децата и младежите от ДДЛРГ „Проф. Асен Златаров”, гр. Враца. А събраните средства от продажбите на направеното от тях ще отидат за нуждите на домуващите. Ще има и популярни винарски изби, които ще предлагат дегустация на различни видове български вина.

Гостите ще могат да се насладят на традиционни български ястия – радуилски гозби, домашни погачи, зелници, баници. За дамите и всички интересуващи се от тънкостите на месенето и разточването на кори ще има демонстрация, както и приготвяне на други гозби по уникални рецепти. За да има още по-голяма завършеност на цялата програма ще има изложени традиционни български носии, както и уроци по български народни хора.

И на празник като на празник – ще има и програма. В нея ще се включат войводите от Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода”, които ще поставят началото на събитието с гръм на черешово топче. Участие ще вземат още МВГ „Орлови скали”, село Бели Искър, както и ФТА „Ибърски ритми”, с. Радуил.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close