ОбществоРегионалниСамоков

Празник на българщината за пета година в курорта Боровец

Анна Манова 

Казват, че един народ е жив, докато помни традициите си. Точно в тази насока вече пет години във вилни селища „Ягода“и „Малина“ в курорта Боровец се провежда Празник на българщината. Той е обърнат към съхранението на българското наследство, запазено чрез дейността на различните занаятчии, производители и пазители на нашия фолклор.

Тазгодишното издание ще се състои между 13-15 септември в двора на вилните селища. Официалното откриване ще бъде в петъчния ден /13.09/ от 18:00 часа с гръм на черешово топче от членовете на Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода“. Празникът ще продължи с фолклорна програма, с участието на ФТА „Ибърски ритми“, село Радуил.

Съботният ден ще стартира в 10:15 часа с възстановка „Слизане на войводите от Рила планина“, отново изпълнена от местните патриоти от КЛИО „Чакър войвода“. В обедните часове ще има дегустация на различни видове нашенски вина, предложени от популярни изби в страната. Няма да отсъстват и изненади от местната традиционна кухня, славеща се с най-вкусния боб – радуилския, както и с най-витите и майсторски погачи и баници. И за да придобие всичко това още по-българска нотка към 14:00 часа ще има уроци по народни хора, за които ще се погрижат ФТА „Ибърски ритми“ от село Радуил. В програмата ще участва женската група за автентичен фолклор също от Радуил.

Всички присъстващи могат да се насладят на богато разнообразие от живопис, скулптура, керамика, рилски билки, традиционни български носии. На подредените в двора на вилното селище щандове посетители ще имат възможността да видят и закупят картини на художниците Мария Ицова и Бойко Павлов, рилски билки, подбрани грижливо от Румен Тодоров, ръчно измайсторени неща дело на Латинка Йорданова и Виолета Йорданова, както й красиви български носии благодарение на Цветанка Граматикова. И тази година ще се включат майстори на карвинг дърворезбата от цялата страна. Сред тях е й самоковецът Крум Георгиев. На място те ще покажат уменията си. Празникът ще приключи на обяд в неделния ден.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close