Боровец

Празник на българщината за втора година в Боровец

Анна Манова

%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be

За втора година Боровец ще отбележи в рамките на няколко дни всичко, което е с адрес  и етикет – произведено в България. Курортът ще бъде домакин на Празник на българщината, а главни „виновници” за събитието са Вилни селища „Ягода” и „Малина”. Тази година празникът, който е планиран да се провежда в рамките на месец септември, е изтеглен в предпоследната седмица на месеца и се съчетава с редицата почивни дни – 22.09 – 25.09.16 г.

Идеята на организаторите е да възобновят интереса към българското, като приканят хора от региона и цялата страна да се включат кой както може – едни с майсторството си, други като гости и дегустатори на събитието. Целта е на едно място да се срещнат българската народна носия, българският народен танц, баницата, домашното и пенливо вино, лютата ракия, различните произведения, излезли изпод ръцете на майсторите, и не на последно място – българският хляб, приготвен пред очите на присъстващите. Цялото събитие ще се проведе на открито пред ресторанта на вилно селище  ”Ягода”.

%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-6

Първият ден на празника започва на 22.09 /четвъртък/ като в часовия диапазон от 12:00 до 17:00 часа ще бъдат подреждани сергиите на всички участници. До този момент са се записали 10 участници от Самоков и страната, като сред тях са грънчари, дърворезбари, ножари, билкари и т.н. Специални участници и тази година са децата от Дом за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров”, гр. Враца, които ще наредят щанд с ръчно рисувани икони върху стъкло. Като събраните средства от продажбата им ще отидат в помощ за заминаването им в летен лагер през 2017 година. Официалното откриване ще бъде в четвъртък от 18:00 часа с участието на групата по български автентичен фолклор от село Радуил.

%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-4

Петъчният ден /23.09/ започва от 10:30, когато ще се проведе демонстрация по месене на хляб и разточване на кори за баница под вещото ръководство на Мария Кръстева. А от 11:30 часа ще бъдат изложени традиционни български носии от различни краища на страната. В по-късните следобедни часове са предвидени уроци по български народни танци, които ще бъдат проведени от Ансамбъла по български народни танци към село Радуил /заниманията започват 16:00 часа/.

%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-5

На 24.09. от 12:30 часа отново ще има български песни и хора както и подготвена богата трапеза с дегустация на традиционни български ястия. В този ден от 15:00 часа ще се включат и танцовият състав към село Марица. Закриването на Празника на българщината ще бъде в неделния ден.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close